Közösen léptek fel a magyar egyetemek

2023.03.07. 14:58

Jóvátételt kérnek a rektorok Brüsszeltől

Tiltakozó levelet írt Ursula von der Leyennek 21 hazai egyetem, köztük a Pécsi Tudományegyetem rektora is. A levélben többek között az olvasható, hogy az Európai Bizottság Erasmus és Horizont programokat érintő felfüggesztése korlátozza az oktatás és a kutatás szabadságát, a hallgatókért, oktatókért, kutatókért folyó egyetemek közötti nemes versengést. Az adott egyetemi közösség polgárai így az unió másodrendű polgárai lettek, ezzel súlyosan sértve az uniós polgárok közötti egyenlőség elvét.

Érdeklõdők a leendő hallgatók számára szervezett orvos- és gyógyszerészkari nyílt napon a PTE Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbjében Pécsen 2022. december 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Ruprech Judit

Az aláírók úgy fogalmaznak, hogy elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást – amely a világnak számos Nobel-díjas kutatót, oktatót és világraszóló találmányt adott – ért példa nélküli intézkedéseket – írja a bama.hu. 

Ahogy a bama.hu is többször megírta, az uniós határozat az Erasmus+, Horizont Európa Program és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját zárta ki.

A levél kitér arra is, hogy a modellváltás az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint kétharmados támogatásával valósult meg. Ráadásul február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető lemondott kuratóriumi tagságáról. Ez bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly – fogalmaznak. „Mindezek alapján elfogadhatatlannak tartjuk a vonatkozó határozatot, és kérjük annak azonnali rendezését, valamint a közösségünket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét. A továbbiakban is készséggel állunk rendelkezésre az Európai Bizottsággal való egyeztetésekre, ugyanakkor sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az Európai Bizottság előítéletes intézkedései az egyetemi polgárainkat lehetetlenítik el és korlátozzák alapvető jogaikban, aláásva ezzel az európai szellemiség univerzális értékét” – zárul a levél.

Ennek kapcsán a bama.hu megkereste Miseta Attilát, a Pécsi Tudományegyetem rektorát, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A rektor még január végén, azaz a február 15-ei egyeztetést megelőzően a bama.hu -nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a felmerülő probléma megoldásához kompromisszumra lesz szükség, de véleménye szerint a kompromisszumkészség megvan mind az Európai Unió, mind a magyar állam részéről. Miseta Attila hozzátette: ugyan napi szinten még nem tapasztaltak problémákat, hiszen a szankciók csak 2024-től lépnének életbe, ő személy szerint bízik abban, hogy megszületik az a döntés, amely mindenki számára megnyugtató, és kielégíti mind a brüsszeli, mind a magyar felet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában