Szigorítanak a szabályokon

2023.03.03. 08:07

Korrupciós botrány az Európai Bizottságban: börtönben maradnak a gyanúsítottak

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal.

Az Európai Bizottság mobilitásért és közlekedésért felelős főigazgatója, Henrik Hololei 2018. május 11-én a bangkoki kórház tetején lévő helikopteres sürgősségi egészségügyi szolgálatot vizsgálja

Forrás: Bangkok Post/AFP

Fotó: Tawatchai Kemgumnerd

Szigorít a szabályain az Európai Bizottság, miután a brüsszeli Politico felfedte, hogy az uniós végrehajtó szerv vezető közlekedési tisztviselője ingyenes repülőutakat fogadott el a katari kormánytól, miközben csapata létfontosságú légi közlekedési megállapodásról tárgyalt az Öböl menti állam saját légitársaságával.

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között. Két ilyen járatot közvetlenül a katari állam fizetett, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint már korábban elkezdték felülvizsgálni a munkavállalók utazásaira vonatkozó előírásait, a nemrég napvilágot látott hírek azonban mindezt felgyorsították.

A bizottság szigorítani fogja azokat a szabályokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy külső rendezvényszervező fedezné a tisztségviselők kiküldetési költségeit. Ennek értelmében vendéglátást csak az olyan nemzetközi szervezetektől fogadhatnak el a bizottság munkavállalói, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a G7-ek vagy a G20-ak, illetve a tagállamoktól, kizárólag a hivatalos látogatások keretén belül.

Börtönben kell maradnia a korrupciós botrány gyanúsítottjának

Még legalább egy hónapig börtönben kell maradnia Marc Tarabella szocialista európai parlamenti (EP) képviselőnek, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának – derült ki pénteken. 

Várhatóan pénteken döntenek arról is, mi lesz Eva Kaili, az Európai Parlament (EP) volt alelnökének sorsa - tudta meg a Magyar Nemzet.

A görög politikust védő ügyvéd, Mihalisz Dimitrakopulosz kérvényezte, hogy Kaili elektronikus nyomkövető mellett házi őrizetbe kerülhessen, hogy együtt lehessen kétéves kislányával.

A szocialista politikusokat korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják.

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

Szintén nemrég helyezték feltételes szabadlábra Francesco Giorgit elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével, feltehetőleg a hatóságokkal mutatott együttműködő magatartása miatt.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában