Évforduló

2023.04.07. 17:06

175 éve szolgálja hazánk békéjét és biztonságát a Magyar Honvédség (videó)

Bármit hozott a történelem, katonáink mindig hősiesen helytálltak – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén 2023. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Magyar Honvédség 175 éve szolgálja a magyar emberek és Magyarország békéjét és biztonságát – írta a honvédelmi miniszter pénteken a közösségi oldalán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejegyzésében azt írta: „bármit hozott a történelem, katonáink mindig hősiesen helytálltak, amikor kellett, vérüket és életüket adták hazánkért”.

A feladat és a tét nem lett kisebb! Isten éltesse a Magyar Honvédséget, Isten áldja katonáinkat!

– fogalmazott a miniszter.

A honvédelmi miniszter a bejegyzéshez készített videóban arról beszélt: 1848. április 7-én Mészáros Lázár megalakította „egyik legnagyobb és legfontosabb nemzeti kincsünket”, a Magyar Honvédséget.

„Az elmúlt 175 év viharos történelmében a magyar katona mindig vitézül helytállt. Erre a hagyományra építjük a jövőt is, ez a hagyomány fogja azt az erőt és hátteret adni, amelyen egy modern, 21. századi digitális haderőt tudunk a mai fiatalok bátorságára, hazaszeretetére építeni” – tette hozzá.

A miniszter mindenkinek megköszönte a szolgálatot, amit a Magyar Honvédség keretében most is tesznek. „Számítok a jövőben is elkötelezett, hazaszerető, bátor szolgálatukra, a következő 175 évre is” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Nagyon sokan vállalták a 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelgő kihívást

Nagyon sokan vállalták az idén 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelgő kihívást, amely a honvédségen kívül civilek körében is népszerű lett – közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Magyar Honvédség az évfordulóhoz kapcsolódva hirdette meg az április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezése évfordulójáig – tartó 175 kilométeres futást.

A kihívás teljesítése önálló életre kelt. A csaknem két hónapig tartó kihívás időtartama alatt nagyon sokan vállalták, hogy egyedül, vagy legfeljebb négytagú csapatban lefutják a távot, de voltak, akik leevezték, vagy leúszták, de olyanok is, akik 175 kilogramm kinyomásával tisztelegtek a 175 éves honvédség előtt – írták.

Kiemelték: nem csupán a katonák bizonyítottak, hanem egyenruhát nem viselő, hétköznapi emberek is, tanúsítva, hogy a magyar emberek jelentős része nem csak sportos, hanem aktív sportoló is, és – akár pár kilométerrel hozzájárulva – szívesen csatlakoznak és válnak részesévé egy nemes ügynek.

Emlékeztettek: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével és a februárban indított toborzókampány két „arcával”, Pálinkás Szilveszter főhadnaggyal és Rozs Gergely hadnaggyal együtt teljesítette a távot.

A közleményben idézték a honvédelmi minisztert, aki szerint „a kihívás a katonai múltunk, nemzeti büszkeségünk előtt való tisztelgés jegyében született, azonban emellett egy igazán fontos tényre is felhívja a figyelmet”, mégpedig arra, hogy „ha közösen, együtt teszünk egy ügy érdekében, akkor bármit képesek vagyunk elérni”.

A miniszter megfogalmazása szerint

akkor lesz igazán erős, ütőképes hadseregünk, ha minél több ember ismerkedik meg a honvédelemmel, a Magyar Honvédséggel, vagy választja valamilyen formában a katonai szolgálatot.

A HM felidézte, hogy a kihívást teljesítők eredményeiről a képernyőfotókat a Magyar Honvédség hivatalos Facebook-oldalára kellett feltölteni, a kommentelők között pedig egy olyan élménykupont sorsol ki a Magyar Honvédség április 10-én, amely arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy kipróbálja a Magyar Honvédség high-tech eszközeinek egyikét. A sorsolás nyerteseinek lehetőségük nyílik helikopteres repülésre, vagy egy helikopteres harcászati szimulátort kipróbálni, de akár a tűzszerészrobotok működését is megnézhetik testközelből – fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy a „175 éves az MH”-emlékév kapcsán a Honvédelmi Minisztérium továbbra is beszámol a 175-ös számhoz kapcsolódó, rendhagyóan kiemelkedő teljesítményekről, „megmutatva, hogy a professzionális haderő alapja a fizikálisan is felkészült, elhivatott és kitartó katona”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában