Illegális bevándorlás

2023.04.29. 12:04

Biden miatt újabb migrációs hullám szabadulhat az Egyesült Államokra

Joe Biden elnök feloldotta a világjárvány idején bevezetett egészségügyi korlátozásokat így naponta akár tízezer illegális bevándorló is átkelhet május közepétől az amerikai határon.

Illegális bevándorlók a Rio Grande folyón átkelve lépnek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államban fekvő Ciudad Juárezből 2023. március 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Luis Torres

Újabb migrációs hullámra számít az amerikai határőrség, miután a Joe Biden elnök vezette adminisztráció úgy döntött, feloldja a világjárvány idején bevezetett egészségügyi korlátozásokat, amelyek segítségével mostanáig megakadályozták a migránsok tömeges határátlépését – írja a Magyar Nemzet. A hatóságok attól is tartanak, a határállomások és a migrációs központok is megtelnek. Aggodalmaik nem alaptalanok, a The Washington Post amerikai napilap pénteki közlése szerint több mint húszezer migráns volt a határőrség őrizetében, ami több mint kétszerese a déli határ mentén lévő fogdák befogadóképességének. 

Az amerikai határőrök az elmúlt héten egyes napokon több mint 8000 migránst tartóztattak fel, és vettek nyilvántartásba a déli határ mentén. A tisztviselők szerint az illegális határátlépések száma május 11-e, vagyis a korlátozások feloldása után várhatóan meghaladhatja a napi tízezret is. 

Egyes önkormányzati vezetők – például Eric Adams, New York demokrata polgármestere – azt állították, hogy nem tudják tovább kezelni a határról érkező, menedékre és segítségre szoruló migránsok ilyen nagyszámú érkezését. 

A hamarosan megszűnő intézkedések lehetővé tették, hogy a hatóságok rövid idő alatt kiutasítsák az illegális bevándorlókat menedékkérelem benyújtása nélkül. Washington az elmúlt három év során több mint 2,6 millió kiutasítást hajtott végre a korlátozás segítségével. A kormány évente mintegy 991 millió dollárt költ a légkondícióval felszerelt sátrakra, ahol a migránsokat tartják nyilvántartásba vételükig.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában