XVI. Szakma Sztár Fesztivál

2023.04.24. 09:59

Orbán Viktor: csak itt van magyar jövő (videó)

A magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni - emelte ki Orbán Viktor, a XVI. Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében Budapesten.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt a XVI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján mondott beszédet Budapesten.

Mindig örömmel jövök és otthon érzem magam önök között – hangsúlyozta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. 

 

A miniszterelnök kiemelte: van néhány tulajdonság, ami közös kell, hogy legyen a diákokban, az oktatókban, és a miniszterelnökökben. Szerinte az egyik ilyen a kíváncsiság, a másik a kreativitás, problémamegoldás, és a harmadik a kitartás. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a negyedik fontos képesség az együttműködés, mert család, munkatársak nélkül nem lehet nagyot alkotni.  

 

Mint hangsúlyozta: ez a siker kulcsa.

Elmondta, bár a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskolákat és az iskolarendszert - ami persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta -, de alábecsülni sem szabad.

A magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben az oktatás sikere is

− fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, hogy csak akkor boldogul Magyarország, ha mindenki dolgozik és jól dolgozik. Kiemelte, hogy 

a kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, a tanulók, az oktatók és a szülők pedig nyitottak a változásokra. 

Orbán Viktor hozzátette: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Elmondta: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer - mondta. 

PARRAGH László; ORBÁN Viktor; SÜLE Katalin
Orbán Viktor miniszterelnök, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j-b) a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A diáknak azt üzente: nem kell elmenniük, hiszen itthon a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a hazai, a magyar vállalkozásokkal.

A magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni

 - emelte ki Orbán Viktor.

A diákokhoz fordulva a miniszterelnök azt mondta, ha körülnéznek a nagyvilágban - ami jó dolog - mindig érdemes hazajönni.  

Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád

 - mondta a kormányfő, aki kiemelte: 

itt kell boldogulni, csak itt van magyar jövő.

Beszéde végén Orbán Viktor köszönetet mondott minden, a magyar szakképzésben tiszta szívvel és odaadóan dolgozó pedagógus, mentor, szakértő munkatárs áldozatos munkájáért, és sok sikert kívánt a szakképzésben tanulóknak, tanáraiknak és családjaiknak.

A kormányfő immár kilencedik alkalommal vett részt a rendezvényen, amelyen az oktatás és a szakképzés áll a középpontban – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor beszédét az alábbi videón a 26. perctől nézheti vissza:

A magyar miniszterelnök újabb videót osztott meg közösségi oldalán:

Parragh László: a gazdaság sikerének egyik kulcsa, hogy beépüljön az oktatásba a vállalatok munkaerőigénye

A gazdaság sikerének egyik kulcsa, hogy beépüljön az oktatásba, a szakképzésbe a gazdaság és a vállalatok szakképzett munkaerő iránti igénye - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Kiemelte, a kamara álláspontja szerint a szakképzés reformja soha nem érhet véget, mert a szakoktatást mindig a változáshoz, a valós igényekhez kell igazítani.

A kamara folyamatosan megfogalmazza és továbbítja a döntéshozókhoz a gazdasági élet szereplőinek szakmunkás munkaerő igényét, amit a munkaerőpiac követni tud - mondta az MKIK elnöke.

Parragh László szólt arról, hogy míg 2010-hez képest Magyarországon az átlagkereset mintegy két és félszeresére nőtt, addig a szakmunkás garantált bérminimum ez idő alatt mintegy három és félszeresére emelkedett.

Felhívta a figyelmet arra: a szakemberek számára adott a szakmai továbblépési lehetőség, miután megszűntek a szakképzés és a felsőoktatás közötti korlátok.

A Szakma Sztár Fesztiválról szólva az MKIK elnöke ismertette, hogy az idén 54 szakmában 7800-an jelentkeztek a fiatal szakemberek versenyére, közülük került 200 a döntőbe, és az idén második alkalommal csatlakozik a rendezvényhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában