Kapaszkodó

2023.04.22. 19:36

Soltész Miklós: a kereszténység garantálja a nemzetek és nemzetiségek megmaradását

A kereszténység szerepét hangsúlyozta a magyarországi nemzetiségek és a Kárpát-medencei nemzetek megmaradásában a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Magyarbólyban.

MTI

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Soltész Miklós a dél-baranyai település kormányzati támogatással felújított szerb nemzetiségi házának átadásán közölte,

nagyon nehéz helyzetben vannak ma a keresztények Európában.

Nagy nyomás van rajtunk, hiszen a normalitás és az abnormális gondolkodás összeütközése, a kereszténység és ateizmus komoly küzdelme zajlik a fiatalokért, a lelkekért és az emberiségért – fogalmazott.

Az államtitkár azt mondta, köszönet és hála illeti azokat – így a Magyarországon élő szerb ortodoxokat is – , akik e küzdelemben a kereszténység mellett kiállnak, amikor a kormánnyal közösen templomokat újítanak fel, kereszteket újítanak meg és újakat építenek.

Felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy Magyarországon a nemzetiségek és a Kárpát-medencében a nemzetek megmaradjanak, a kereszténység nyújt kapaszkodót, amely a megmaradást garantáló segítség és erő.

A történelem megmutatja, hogy a kereszténységnek, az egyháznak, a hívő közösségeknek köszönhető a térség különböző nemzetiségeinek megmaradása – jelentette ki Soltész Miklós.

Hozzáfűzte, hogy a magyar kormány felismerte mindezt, éppen ezért hozott számos jogszabályt a keresztény értékek erősítésére, s éppen ezért folytat állandó küzdelmet ezen értékek megóvása érdekében.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke azt mondta: a magyarországi szerb közösség tagjai az elmúlt tíz esztendőt aranykornak tekintik, ugyanis

Magyarország kormányának köszönhetően épületeik, intézményeik és értékeik felvirágoztak.

A felújított épület átadása előtt megáldották a helyi temetőben szintén állami forrásból létesített szerb ortodox keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában