Halálos reggel

2023.05.03. 10:31

Több gyermek is meghalt a belgrádi iskolai lövöldözésben (videó)

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett – közölte a szerbiai belügyminisztérium, és egyben arról tájékoztatott, hogy a sebesült tanárnőt, valamint további hat diákot kórházban ápolnak. A szerb kormány háromnapos gyászt hirdetett.

A rendőrök elkísérik a hetedikes diákot, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2023. május 3-án több lövést adott le egy fővárosi belgrádi iskolában

Forrás: AFP

Fotó: Oliver Bunic

Nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert még nem töltötte be a 14. életévét - közölte a belgrádi főügyészség szerdán.

A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők. 

A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. 

A szerbiai belügyminisztérium közleménye szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá a gyanú szerint édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A rendőrök elfogták, a lövöldözés indítéka még ismeretlen.

A szerb sajtó korábban meg nem erősített hírekre hivatkozva közölte, hogy a tanárnő is belehalt a mellkasi sérülésekbe.

Egy síró szülő a belgrádi iskolában történt iskolai lövöldözés helyszínén 
Fotó:  Oliver Bunic / Forrás: AFP

A fiatalkorú elkövető egyik osztálytársának édesapja az N1 regionális hírtelevízió belgrádi irodájának nyilatkozva mondta el, hogy a lánya kiszaladt a teremből, amikor az egyébként eminens tanuló osztálytársa kifejezéstelen arccal lövöldözni kezdett a történelemórát tartó tanárra és a többi diákra.

A kórházi tájékoztatás szerint a sebesülteket ellátták, egyikük még életveszélyes állapotban van.

A becslések szerint a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.  

Novák Katalin részvétet nyilvánított

A köztársasági elnök a közösségi oldalán nyilvánított részvétet hazánk nevében Aleksandar Vučić szerb elnöknek és a szerb népnek.

Imádkozunk az áldozatokért és az elhunytakat gyászoló családokért

 – írta bejegyzésében.  

Újabb, sokkoló részletek derültek ki 

Veselin Milic belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták. 

A tájékoztatás szerint 

a fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

A fiúnál találtak egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Az is kiderült a nyomozás során, hogy 

a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. 

A rendőrfőkapitány szerint ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

A fiú apját is őrizetbe vették, a férfi a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Aggódó hozzátartozók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola közelében, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Nyolc tanuló és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült 
Fotó: Milos Miskov / Forrás: MTI/AP

Az iskola diákjai és szüleik a szerbiai televízióknak azt nyilatkozták, az elkövető eminens tanuló volt, nem volt zaklatás áldozata, és korábban nem mutatta bármilyen pszichológiai rendellenesség jelét.

Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.

A tragikus iskolai lövöldözés miatt a szerb kormány háromnapos gyászt hirdetett.

Kövér László részvétnyilvánítása

Az Országgyűlés elnöke részvétét fejezte ki Vladimir Orlicnak, a Szerb Nemzetgyűlés elnökének a belgrádi iskolában történt lövöldözés miatt – tájékoztatta az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-t.

 

Kövér László az írta, „mély megrendüléssel értesültem róla, hogy szerda reggel, a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában történt lövöldözésnek legalább kilenc áldozata és több sérültje is van”.

 

„Az ilyen hirtelen, brutálisan megszakított fiatal életek a szomorúság és a fájdalom mély nyomát hagyják maguk után” – fogalmazott.

 

Kövér László a magyar Országgyűlés nevében őszinte részvétét fejezte ki a tragédia minden érintettjének, a szeretteiket elvesztő családoknak, akik gyászában és fájdalmában osztozunk.

 

Az Országgyűlés elnöke táviratában mielőbbi felépülést kívánt a lövöldözés sérültjeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában