Demonstráció

2023.05.20. 17:29

Ifj. Lomnici Zoltán: a felelőtlen baloldal kihasználta a tüntetőket (videó)

"A dolgok elfajultak és a felelőtlen baloldal lépései" azt mutatják, nem voltak tisztában azzal, hogy fellépésüknek a szervezőkre és a résztvevőkre nézve is polgári és büntetőjogi következményei lehetnek - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szombat délutáni adásában a pénteki diáktüntetés után történtekről.

MW

A diáktüntetés résztvevőinek egy csoportja a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábbi közlése szerint a már jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg provokálták a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyagpalackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral. Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a pénteki esti diáktüntetés után egy órán át áttörni a rendőrsorfalat - közölték, hozzátéve, hogy a rendőrök 15 embert igazoltattak és két esetben feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője úgy fogalmazott: "a dolgok elfajultak és a felelőtlen baloldal lépései" azt mutatják, nem voltak tisztában azzal, hogy fellépésüknek a szervezőkre és a résztvevőkre nézve is polgári és büntetőjogi következményei lehetnek

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a baloldal újabb erőszakos tüntetését, úgy válaszolt, hogy a felvételt megnézve "csak egyetlen egy véleményt lehet adni (...), a felelőtlen baloldal kihasználta a jelenlévőket", többek között fiatalkorúakat céljai elérése érdekében.

A pénteki demonstráció nem váltotta be a célját, 

a baloldal fiatalkorúak, gyerekek testi épségét, egészségét is veszélyeztette 

- hangoztatta.

Elmondta, hogy egy tüntetés, a gyülekezéshez való alapjog addig kap és bír alkotmányos védelmet, amíg megtartja békés jellegét.

Amikor azonban az adott demonstráció elveszíti békés jellegét, minden fejlett demokratikus jogállamban szigorúan lépnek fel a rendőrök - fűzte hozzá.

Balliberális politikusok rontottak a rendőrökre

A Metropol munkatársai az erőszakot vezénylő és szervező baloldali politikusok közvetlen közeléből filmezték az eseményeket. 

Gelencsér Ferenc, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony helyettese és Jámbor András irányították, szervezték a rendet fenntartani akaró rendőrök elleni durva fizikai támadást. 

Vezényszóra, szervezetten rontottak a lehető legbékésebben viselkedő rendőrökre, akiket aztán előre bekészített, fémpalackokkal, nagyméretű vascsavarokkal  életveszélyes, súlyos sérülések okozására képes tárgyakkal is megdobáltak. A Metropol videója alább tekinthető meg:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában