Közvetítés világszínvonalon

2023.05.06. 10:00

Kétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa látogatását

Két év alatt kétszer is járt Magyarországon Ferenc pápa, ami óriási megtiszteltetés a magyarságnak. A közmédia számára történelmi feladat volt a háromnapos pápalátogatás közvetítése. A rendhagyó televíziós és rádiós közvetítés kihívásairól beszélgettünk Andrónyi Kolossal, az MTVA Vallási Főszerkesztőség főszerkesztőjével.

Balázs D. Attila [email protected]

Andrónyi Kolos, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője

Forrás: MTVA

Fotó: Csöndör Kinga

A Szentatya látogatása igazi történelmi esemény volt. Hányan követték nyomon a közmédia csatornáin Ferenc pápa magyarországi apostoli útját?

– Az elmúlt évek egyik legjelentősebb történésével a közmédia műsorfolyama kétmillió nézőt ért el. Minden nyilvános programot élőben sugárzott a Duna, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió. A három nap legnézettebb eseménye a vasárnap délelőtti Kossuth Lajos téri szentmise volt 255 ezer fős átlagos nézettséggel és 15,2 százalékos közönségaránnyal. A több mint három órás közvetítés alatt 665 ezren kapcsoltak a Dunára, ami a legnézettebb percekben 425 ezer főt jelentett. A közvetítésen belül a több mint kétórás misét átlagosan 320 ezren kísérték figyelemmel. Összesen 1015 percet sugároztunk a Dunán.

Hazánk három napra a keresztény világ középpontjának számított. A világsajtó is az MTVA-tól vette át a felvételeket?

– Igen. Hetven köztelevízió felé ment a jel az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) révén, valamint három televíziós világhírügynökség felé is (Reuters TV, APTN és AFP), a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is eljutott a közvetítésünk.

Hogyan sikerült felkészülnie a Vallási Főszerkesztőségnek ilyen rövid idő alatt a közvetítésre, hiszen februárban derült ki, hogy Ferenc pápa ismét ellátogat hozzánk?

– Az MTVA egyik legkisebb szerkesztősége vagyunk, de talán a legnagyobb hittel mi rendelkezünk. Ezenfelül valóban, rengeteg segítséget és támogatást kaptunk. Elképesztő volt megtapasztalni, hogy a közmédia minden területe, a hírigazgatóság, a rádiók, az online szerkesztőségek, de még az M4 sport munkatársai is bekapcsolódtak a közös munkába. Közel kétszáz munkatársunk vett részt előkészítéssel együtt a közvetítésben. Közülük ki kell emelni a gyártási és alkotói oldalt, a sok rendezőt, operatőrt, műszaki embert, hangmérnököt, akik hozzátették a pótolhatatlan szakmai tudásukat. Külön köszönet illeti az Antenna Hungária 180 fős csapatát a világszínvonalú hozzáállásáért és munkájáért.

FERENC pápa; ERDÕ Péter
Ferenc pápa érkezik szentmiséjére pápamobilján a Parlament előtti Kossuth térre háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Technikailag mik voltak a legnagyobb kihívások az MTVA számára?

– A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápalátogatásán a legnagyobb kihívás a pápai konvoj menetben való lekövetése volt. Most ugyanez levegőből történt. A világvárosok felett helikopterről mobilszolgáltatókon keresztül a szakadásmentes élővideó sugárzása nem lehetséges televíziós felhasználásra. Ehhez volt szükséges Budapest magasabb pontjain (a Hármashatár-hegy adótoronyban, a MOL Campus kilátóján, a SOTE Elméleti Tömb tetején és a Citedellán) egy speciális katonai rádiókból és egy műhold-internet állomásból ad-hoc felállított internethálózatra, ami jelet adott a rendőrségi helikopterre, s ami így kiváló minőségű élő videóképet játszott be közvetlenül az MTVA kapcsolótermébe.

A Vatikán az ilyen közvetítések esetében szokott támpontokat adni, vagy a magyar stáb szabad kezet kapott?

– Két év alatt kétszer fogadtuk a Szentatyát. Mindkét esetben ugyanaz az eljárásrend működött: az előkészületet a stáb végezte, de vatikáni jóváhagyással történt a véglegesítés.

A mostani pápalátogatásra jó szívvel fog emlékezni a magyar társadalom és a hívek szerte a Kárpát-medencében. Újra lehet nézni majd a három nap eseményeit valahol?

– Igen, mindent újra lehet nézni a www.mediaklikk.hu oldalon, illetve a Bizony, Isten! Youtube-csatornánkon.

Tervezi-e a közmédia, hogy összeállít egy filmre valót a látogatásról?

– Természetesen. Készül egy önálló dokumentumfilm személyes történetekkel, beszámolókkal. A Duna World-ön már láthatók összefoglalók, tele olyan pillanatokkal, amelyek csak online voltak követhetők. A Katolikus krónikában és az Agapéban feldolgozzuk a pápával történt személyes találkozókat, a fontos pápai üzeneteket és gesztusokat. Valamint a közmédia valamennyi csatornája az elkövetkező hetekben is különböző formában feldolgozza a pápalátogatás részleteit, élményeit, tapasztalatait.

Andrónyi Kolos, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője
Fotó: Csöndör Kinga / Forrás: MTVA

Ferenc pápa: a magyar népnek hídépítőnek kell lennie!

A Szentatya szerdán felidézte magyarországi útját a Vatikánban, és arra biztatta a magyarokat, hogy maradjanak hűek gyökereikhez, és kövessék szentjeik üzenetét – írja a Magyar Kurír.  "Szeretném ismételten kifejezni hálámat az állami hatóságoknak, a helyi egyháznak és a magyar népnek, mely egy bátor és múltját erősen emlékezetében tartó nép" – mondta Ferenc pápa, aki a magyarokra, mint hídépítőkre hivatkozott beszédében. "Az ország nagyon elkötelezett a holnap felé vezető hidak építése iránt is" – hangoztatta a Szentatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában