Budapesti lakógyűlés

2023.05.25. 07:07

Példátlan, hogy a gyerekeket is bevonja közvélemény-kutatásába a főpolgármester

Ifj. Lomnici Zoltán szerint mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattal ellentétben áll, hogy Karácsony Gergely a 14 éves gyerekeket is bevonja a budapesti lakógyűlés néven ismert közvélemény-kutatásba.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kiskorúak választójoga a fejlett demokratikus jogállamokban kifejezetten ritka, Európában az osztrák példát szokták emlegetni, ahol 16 év a választói korhatár, ugyanakkor több latin-amerikai ország, így Nicaragua és Brazília is ekképpen határozza meg a szavazók körét, Észak-Koreában pedig már a 17 évesek is szavazhatnak. Legutóbb a kontinensünkön országos, szövetségi szinten a német és az olasz baloldal kacérkodott az ötlettel, azonban a 16 év alattiaknak a világon sehol nincs választójoguk – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, egyben leszögezte: a politikai döntéshozatalba sehol sem vonják be a 14 éves gyermekeket.

A budapesti lakógyűlés néven ismert főpolgármesteri kezdeményezés – ami egyben lehet egy gyermekeken végzett aggályos politikai kísérlet is – még ha szimbolikus aktusról van is szó, mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattal ellentétben áll, utóbbi esetben az aktív és passzív szavazati jog kapcsán a 18. év a korhatár – emelte ki az alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek. Ifj. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekek jogait, valamint a szülők neveléshez fűződő jogát számos nemzeti és nemzetközi jogi dokumentum deklarálja. Hozzátette: számos országban a szülők megkérdezése nélkül népszerűsítenek kiskorú gyermekek számára szélsőséges politikai agitációt, tartanak szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat köznevelési intézményekben.

Ezzel szemben Magyarországon biztosítják, és egyes esetekben népszavazás vagy nemzeti konzultáció formájában kikérik a szülők véleményét, továbbá minden feltételt biztosítanak számukra, hogy megvédjék gyermekeiket. A jogi garanciát a legmagasabb szintű jogforrás biztosítja, az alaptörvényben foglaltak alapján a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést

 – húzta alá az alkotmányjogász.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában