Nagyvárad

2023.05.09. 21:23

Szijjártó: a kormány megteremti a környezetet a magyarság megőrzéséhez a Kárpát-medencében

A kormány dolgozik a magyarság megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtésén Kárpát-medence-szerte, ennek része az óvodafejlesztési program is, amelynek keretében már 90 új óvodát és bölcsödét építettek, több mint 380-at pedig felújítottak Erdélyben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyváradon.

Mw

Forrás: Facebook

Fotó: MARTON_KIRALY

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Királyhágómelléki Református Egyházkerület várad-velencei óvodájának átadásán úgy vélekedett, két tényezővel magyarázható, hogy a magyar nemzet minden történelmi nehézség ellenére máig fenn tudott maradni: az egyik a közösség összekapaszkodása, a másik a keresztény hit. 

„A történelem viharai közepette is mindig megtartott minket a keresztény hitünk, megtartott minket kereszténynek és megtartott minket magyarnak” 

– mondta. 

Kiemelte, hogy a magyarok közössége szétszórva él a Kárpát-medence több államában, ez pedig fontos feladatot ró az anyaország mindenkori kormányára, így egyebek mellett biztosítania kell a feltételeket a magyarság megőrzéséhez is. 

Ezt pedig minél előbb, már gyerekkorban meg kell kezdeni az ember életében, s ez a felismerés vezetett a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program elindításához, amely kulcs a magyarság megtartásában

 – mutatott rá. 

„Ha elmulasztjuk már óvodáskorban megkezdeni a magyarság megtartásához szükséges körülmények biztosítását, akkor sajnos annak a kockázatát vállaljuk, hogy az egész elveszett ügy lesz” – fogalmazott. 

„Mi megteremtettük és megteremtjük folyamatosan a körülményeket ahhoz, hogy Kárpát-medence-szerte a magyarság megtartásához szükséges környezet már gyermekkorban adott legyen” – húzta alá. 

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy 

már hetedik éve tart a program, a több mint 57 milliárd forintból 32 milliárd forintot fordítottak erdélyi programokra, amikből 90 új óvodát és bölcsödét építettek és több mint 380 intézményt pedig felújítottak. 

Ezután a keresztény egyházak nemzetmegtartó szerepére is kitért, rámutatva, hogy közösségben jóval könnyebb a magyarság megőrzése, mint egyénileg. „Az egyházak, a keresztény egyházak közösségépítő és közösségteremtő ereje és képessége az, ami szintén az isteni csoda kategóriájába tartozik” – közölte. 

„Ha végigtekintünk a magyar nemzet történelmén, akkor látjuk, hogy a mi esetünkben a kereszténység és a magyarság mindig kéz a kézben járt egymással. Kereszténységünk megtartott minket magyarnak, magyarságunk megtartott minket kereszténynek”

– mondta. 

A miniszter végezetül kijelentette, hogy ezen felismerés jegyében született meg a program, amelynek keretében a kormány 2010 óta 150 új templomot épített Kárpát-medence-szerte, illetve hozzájárult több mint 3000 templom felújításához. 

Ennek kapcsán

méltatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, kiemelve, hogy csak itt 17 új óvoda építését és 5 másik felújítását vállalták a magyar kormányzati program keretében, összesen 4,5 milliárd forint értékben. 

„Kifizethetetlen az a munka és erőfeszítés, amellyel itt most 22 kisközösség létrejöttét segítették elő, amely 22 kisközösségben a magyarság továbbélése biztosítottá válik” – szögezte le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában