Diplomácia

2023.05.04. 14:11

Szijjártó: tripla válság sújtja a világot az ukrajnai háború miatt (videó)

Tripla – energetikai, élelmezésbiztonsági és gazdasági – válság sújtja a világot az ukrajnai háború miatt, amelyet a brüsszeli intézkedések csak tovább súlyosbítanak, s a megoldást egyedül a béke hozhatja el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben 2023. május 4-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fejlesztési ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy

az ukrajnai háború árát az egész világ fizeti, és az energiaellátási, élelmezésbiztonsági és gazdasági krízis hatásai súlyosbodnak, ezek közül legalább kettő 94 országot sújt az ENSZ szerint.

Rámutatott, hogy bár az energiaárak stabilizálódtak, de a korábbinál jóval magasabb szinten, az infláció és a kamatlábak emelkedése pedig jelentős növekedési potenciáltól fosztott meg számos országot, így hazánkat is.

Beszélt az élelmiszerellátási válságról is, amely szavai szerint súlyos biztonsági kockázattal jár, ugyanis épp a legsérülékenyebb helyzetben lévő afrikai és közel-keleti államokat sújtja leginkább, s így erőszakba torkollhat, a terrorveszély erősödéséhez vezethet, majd így végső soron újabb bevándorlási áradatot indíthat.

Márpedig egy újabb masszív migrációs hullámot Európa a jelenlegi állapotban nem volna képes kezelni – figyelmeztetett.

A helyzet az, hogy erre a tripla válságra súlyosan hibás brüsszeli válaszok születtek. Olyan, súlyosan elhibázott brüsszeli válaszok, amelyek a háború árát még tovább növelik Európában

– jelentette ki.

Szijjártó Péter ezen „önsorsrontó intézkedéseket” taglalva úgy vélte, hogy korlátozások helyett növelni kellett volna az Európába irányuló energiaszállítást, Brüsszel ráadásul nem segíti, hanem akadályozza a tagállamokat abban, hogy maguk tudják előállítani a szükséges energiamennyiséget, így például nagy a nyomás a nukleáris szankciók elrendelését illetően is.

„Itt és most szeretném ismét leszögezni, hogy ilyen biztosan nem lesz. Tehát Magyarország semmifajta, még minimális, bármilyen kicsi nukleáris szankcióhoz sem járul hozzá” – közölte.

A gazdaság területét érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok patrióta intézkedéseket léptetett életbe, ezzel szemben az Európai Unió csak további szankciókat.

„Az amerikai intézkedés jó minden amerikai gazdasági szereplőnek, a brüsszeli intézkedés pedig rossz minden európai gazdasági szereplőnek, gyakorlatilag teljes mértékben kiütötték az európai gazdaság versenyképességét” – fogalmazott.

Az élelmezési válság kapcsán emlékeztetett azon célkitűzésre, amelynek értelmében Európa hozzájárul az ukrajnai mezőgazdasági termékek kritikus fontosságú afrikai és közel-keleti kiviteléhez.

„Ehhez képest mi történt? Azután, hogy az úgynevezett szolidaritási folyosókat megnyitottuk, az ukrán mezőgazdasági termékek megérkeztek Közép Európába, majd ott is maradtak. Gyakorlatilag az történt, hogy Afrika élelmiszerellátása helyett tönkretették a közép-európai termelőket” – mutatott rá.

„Ebben a helyzetben Brüsszelnek, az Európai Bizottságnak az a kutya kötelessége, az lett volna a kutya kötelessége, hogy miután észleli ezt a helyzetet, azonnal intézkedjen” – mondta.

„Tehát gyakorlatilag bebizonyosodott, hogy Brüsszelre nem lehet számítani ilyen kritikus kérdésekben. Amit mi nem intézünk el, az nincs elintézve. Ha mi nem védjük meg a magyar gazdákat, akkor senki nem védi meg őket helyettünk” – tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy egyeztetnek a megoldásról, és a kormány csak olyan döntést hagy majd jóvá, amely „vízhatlan módon” biztosítja azt, hogy ne lehessen végállomásként exportálni ukrán mezőgazdasági termékeket Közép-Európába.

Megengedhetetlennek nevezte az ukrán gabonadömpinget, minthogy Ukrajnában egészen eltérő szabályok vonatkoznak a gazdákra, mint az EU-ban, ezáltal olyan verseny alakulna ki, ahol teljesen más feltételek vannak, ami nem korrekt.

„Az egyetlen megoldás minderre az elképesztő kihíváshalmazra a béke. Ha sikerülne a háborút lezárni, sikerülne tűzszünetet létrehozni, sikerülne béketárgyalásokat folytatni, akkor lenne reális reményünk arra, hogy ezt a tripla válságot sikeresen lehetne kezelni” – összegzett.

„Amíg zajlik a háború, addig napról napra nő az az ár, amit a világnak és benne Magyarországnak meg kell fizetnie, és még egyszer mondom, úgy, hogy ez nem a mi háborúnk, és semmifajta felelősségünk nincsen ennek a háborúnak a kitörésében” – fűzte hozzá.

„Politikai okokból, jogi alap nélkül tartják vissza a Magyarországnak járó EU-forrásokat”

Politikai okokból, igazságtalanul, minden jogi alap nélkül tartják vissza a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat, az Európai Bizottság újabb és újabb elvárásai kezdenek méltatlanná válni – emelte ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A tárcavezető az európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélekedett, hogy a brüsszeli testület jogállamisági elvárásai olyanok, mint egy „végtelenített GPS”.

„Az ember beüti, hogy hova megy, és akkor azt veszi észre, hogy az mondjuk öt kilométerre volt, de már három napja vezet, és a GPS mindig mondja, hogy most jobbra kanyarodj, most balra, most fordulj meg” – fogalmazott.

Méltatlannak nevezte, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, aztán mindig jön valami újabb. „Politikai okokból elfogultak velünk szemben, s teljesen igazságtalanul, mindenfajta jogi alap és valós ok nélkül tartják tőlünk vissza a nekünk járó európai uniós forrásokat” – mondta.

Majd rámutatott, hogy ez nem Brüsszel pénze, hanem az európai emberek munkájából állt össze, így a magyar emberek munkájából is. „Ezért a forrásoknak egy része jár Magyarországnak, hogy például a tanárok fizetését jelentős mértékben meg tudjuk emelni” – tette hozzá.

Az pedig „szégyennek” minősítette, hogy egyes magyar európai parlamenti képviselők „életük céljának tekintik” a jogszerűen járó források blokkolását.

Szijjártó Péter Ferenc pápa budapesti látogatása kapcsán tudatta, hogy a kormány felajánlotta minden támogatását a Szentatyának az ukrajnai tűzszünet és béketárgyalások tető alá hozása érdekében.

„A Vatikán mindenben számíthat Magyarországra, a magyar kormányra. Nagy hálával és köszönettel tartozunk a Szentatyának azért, amiért a béke ügyét ilyen határozottsággal felvállalta” – szögezte le.

Majd úgy vélekedett, hogy ezzel homlokegyenest ellentétes a fegyverek szállítása, mivel az nem a béke, hanem a háború eszkalációjának irányába mutat.

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, nem veszünk részt a lőszerszállítási akcióban sem, és határozottan arra kérünk mindenkit, hogy a fegyverszállítások helyett a béketárgyalásokra összpontosítson

– mondta.

A miniszter a szudáni helyzettel kapcsolatban emlékeztetett, hogy már minden magyar állampolgárt kimenekítettek, ugyanakkor jól látszik, hogy tömegek menekülnek a harcok sújtotta afrikai országból.

Aláhúzta: itt a nemzetközi jogot kell figyelembe venni, a fegyveres konfliktus elől mindenkinek joga van az első biztonságos országban menedéket kérni és kapni, és az EU-nak arra kell koncentrálnia, hogy a Szudán körüli első biztonságos országokat, segítse a menekültek ellátásában.

„Nagyon fontos, le kell szögezni, nehogy Brüsszel elkezdje inspirálni a szudániakat arra, hogy jöjjenek Európába, mert egy újabb migrációs hullám kezelhetetlen lenne Európa számára” – figyelmeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában