Többszöri áremelés

2023.05.16. 06:07

Ukrajna a Barátság kőolajvezetékkel zsarolja hazánkat

A Magyar Nemzet cikke szerint a Magyarországra érkező orosz olaj vezetékdíját az elmúlt időszakban számtalanszor emelték, hamarosan pedig újabb drágulás várható.

MW

A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Komoly visszhangot váltott ki egy amerikai napilap hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott. Bár erre szerencsére nem került sor, valójában Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket.

Ugyanis, ha robbanás nem is történt, árrobbanás mindenképpen.

A magyar fogyasztókat – közvetett módon – nemcsak a háborús és a szankciós infláció sújtja, hanem a tranzitdíj ukránok általi többszöri emelése is. Jelen pillanatban ugyanis az orosz Transznyefty és az Ukrantransnafta megállapodásán múlik a Magyarországra érkező orosz olaj vezetékdíja, amelyet az elmúlt időszakban több alkalommal is megnöveltek, csak a tavalyi évben 51 százalékos volt a tranzitdíj drágulása, idén pedig további áremelés várható – számol be róla a Magyar Nemzet.  

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható

Zelenszkij gyakorlatilag a tűzzel játszik

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a tervezett robbantás kapcsán az Origónak arról beszélt, hogy 

Zelenszkijnek annyit igazán tudnia kellene – még ha egy volt színész is –, hogy Magyarország a NATO tagja, tehát egy ellenünk intézett csapás a NATO egészét érinti. Elvileg

– tette hozzá Nógrádi György.

„Tulajdonképpen az ukrán elnök a miniszterelnök-helyettesével beszélt, és mivel lehallgatják őt, így kiszivárgott, mit terveztek, és mindezt a világ egyik legismertebb folyóirata, a Washington Post hozta nyilvánosságra. Az amerikaiak azt mondják, hogy értsük meg, hogy Zelenszkij dühös volt. Leszögezném, hogy egy államfő nem lehet dühös. Truman amerikai elnök annak idején azt mondta, hogy aki nem bírja a meleget, az ne menjen a konyhába” – fogalmazott a szakértő, aki emlékeztet: Zelenszkij azt is mondta, hogy a megkapott brit rakétákkal mostantól orosz területeket fognak támadni.

Ne felejtsük el, hogy az volt a feltétele a Nyugatnak, amikor odaadták ezeket a fegyvereket az ukránoknak, hogy orosz területet nem támadhatnak vele

– emeli ki Nógrádi.

„Zelenszkij azt is mondta, szó szerint, hogy a magyarok »ne ácsingózzanak Kárpátaljáról«. Ez hazugság, mert a magyar kormány nem ácsingózik Kárpátaljára, nem tett erre még csak utalást sem” – mondja a szakértő, aki szerint tehát láthatjuk, hogy 

elképesztő nyilatkozatot tett az ukrán elnök, döbbenetesen viselkedik, és ehhez képest megkapta múlt vasárnap Európa legnagyobb díját, a Károly-díjat Aachenben. 

Ezt eddig Európa kiemelkedő vezetői kapták meg – jegyezte meg Nógrádi György.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában