Családpolitikai intézkedés

2023.06.10. 18:58

Az Erzsébet-táborokat minden magyar család igénybe veheti

A kormány kiemelt figyelmet fordít az Erzsébet-táborokra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton Zánkán, a táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szezonnyitó partnertalálkozóján.

MW

Résztvevők a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Gyereket a magasba! elnevezésű programján a zánkai Erzsébet-táborban 2023. június 10.

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Hornung Ágnes az Erzsébet-táborokat fontos családpolitikai intézkedésnek nevezte, amellyel a kormány anyagi támogatást is nyújt a családoknak, mivel leveszi vállukról a táboroztatás terhét. Emellett az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően a gyermekek 21. századi körülmények közt, biztonságban kapcsolódhatnak ki - jelezte.

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára  a nyári táboroztatási időszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Az államtitkár hangsúlyozta: 

az Erzsébet-táborok - amelyeknek fő bázisa a Balaton - már négy évszakossá váltak, és olyan komplex rendszert jelentenek, amelyet minden magyar család igénybe tud venni.

Emlékeztetett: a táborok 2012-2022 közt több mint egymillió résztvevőt fogadtak. Míg 2012-ben még csak 17 ezren voltak a különböző típusú táborokban, tavaly már több mint 180 ezren és idén is ugyanennyi résztvevőre számítanak - mondta Hornung Ágnes. Hozzátette: ez tíz év alatt több mint tízszeres növekedést jelent.

Hornyák Tibor, az Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta: idén május közepén már elkezdődtek osztálykirándulásaik turnusonként mintegy 2400, összesen több mint 16 ezer diákkal.

Hangsúlyozta: 

a szervezők számára a biztonság a legfontosabb, ennek érdekében balatoni táboraikban 24 órás gyermekorvosi felügyeletet biztosítanak, és Zánkán 70, illetve Fonyódligeten 24 ágyas, jól felszerelt egészségügyi központokat működtetnek.

 Emellett a parton vízimentők teljesítenek szolgálatot, az Országos Mentőszolgálat pedig 24 órában esetkocsival van jelen a táborokban.

A járványügyi protokoll mellett tavaly óta vészhelyzeti parancsnok is teljesít szolgálatot, a gyermekek biztonságát pedig egy, az adataik mellett ismert betegségeiket, szüleik, tanáraik elérhetőségét tartalmazó QR-kódos karszalag garantálja - ismertette az alapítvány elnöke.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója úgy fogalmazott: minden szülő biztos lehet abban, hogy a legbiztonságosabb helyen van gyermeke az Erzsébet-táborokban. A mentők a Balatonnál kikapcsolódó fiataloknak minden héten népszerűsítik a hivatást és bővítik életmentő ismereteiket.

CSATÓ Gábor
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a nyári táboroztatási időszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója a korszerű egészségházakat méltatta, amelyekben kollégáik 24 órában egészségügyi ellátást biztosítanak a táborozóknak.

Kis Tamás, a Valton Sec. Zrt koordinációs igazgatója közölte: már kilenc éve működnek együtt a szervezőkkel a táborok biztonságának garantálásában. Hozzátette: a vészhelyzeti parancsnokot is ők adják.

Dékány Balázs, Veszprém vármegye rendőr-főkapitánya megnyugtatónak nevezte a tábor személyzetének felkészültségét, majd hozzátette: a rendőrség bűn- és balesetmegelőzési előadásokkal is készül a táborozóknak.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke bejelentette, hogy a zánkai és a fonyódligeti táborokban a strandokat felszerelik a táborokat szervező és működtető alapítvány által beszerzett kanadai fejlesztésű, egyenként több mint hárommillió forint értékű készülékkel, amely a víz alatti kutatásban nyújt azonnali segítséget. Ezek használatára a strandokon dolgozó vízimentők a tábori személyzetet is kiképzik.

BAGYÓ Sándor
Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a nyári táboroztatási időszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában