Szolidaritási hozzájárulás

2024.06.18. 11:00

Döntött az ítélőtábla: a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól

A kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2024. június 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály keddi Facebook-bejegyzése szerint a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról – írja az MTI.

Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól

– tette hozzá a pénzügyminiszter.

Úgy folytatta, hogy mindeközben Budapest csődben van: bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt, és további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

A baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban cáfolják ezt: az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására

– fogalmazott Varga Mihály.

A Fővárosi Önkormányzat még tavaly pert indított a szolidaritási hozzájárulás Budapestre kiszabott idei mértéke miatt. A bíróság júliusban első fokon hatáskör hiányában elutasította a beadványt, de 2023 szeptemberében a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak. A főváros vezetése 2023. november 23-án feljelentést tett, mert a Magyar Államkincstár a jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszált a számlájáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában