Ország-világ

2020.09.26. 18:08

A Charlie Hebdón akart bosszút állni a párizsi támadás fő gyanúsítottja

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt a pénteki párizsi támadás fő gyanúsítottja – közölték a nyomozáshoz közel álló források a pakisztáni születésű, 18 éves férfi kihallgatása alapján.

(FILES) In this file photo taken on January 07, 2019 Policemen are seen next to a painting by French street artist and painter Christian Guemy, known as C215, in tribute to members of Charlie Hebdo newspaper who were killed by jihadist gunmen in January 2015. - Officers arrested the suspected attacker after four people were injured in a knife assault in Paris on September 25, 2020, near the former offices of satirical weekly Charlie Hebdo, French police said. The man was arrested near the sprawling Place de la Bastille, police said, adding he was the only suspect in an attack that came as a trial is under way for alleged accomplices in the January 2015 attack on Charlie Hebdo that killed 12 people. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Fotó: AFP

Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet – egy férfit és egy nőt – kórházba szállították, életük nincs veszélyben.

A feltételezett pénteki elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája.

A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt, de figyelmeztetés után elengedték.

A nyomozást a terrorizmusellenes ügyészség végzi „terrorista indíttatású emberölési kísérlet” gyanújával. A fő gyanúsított szombati kihallgatásán vállalta tettét, és elmondta, hogy bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt érte terrortámadás a lapot 2015 januárjában.

A lap az újraközlést ahhoz időzítette, hogy elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői, 14 vádlott ellen. Éppen pénteken délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást egy tárgyaláson.

A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett működni újra a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég újra megjelentette az inkriminált karikatúrákat.

A pénteki feltételezett támadó az idézett nyomozati források szerint azt hitte, hogy a Charlie Hebdo még mindig a régi helyén működik. A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy dokumentumfilm készítésében működik közre, amely a 2015. januári terrortámadásról szól.

A pénteki hentesbárdos támadás óta, azzal összefüggésben hét gyanúsítottat vettek őrizetbe, de egyet már elengedtek közülük.

A szóban forgó 12 Mohamed-gúnyrajz eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte őket először. A lap szerkesztőségét a fenyegetések mellett egyszer fel is gyújtották, majd 2015. január 7-én követte el két francia dzsihadista a terrortámadást. A merénylőket két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó merényletsorozatban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr, és 21-en sebesültek meg. Ez volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

Borítókép: Christian Guemy, C215 művésznéven ismert alkotó a Charlie Hedbo szerkesztőség meggyilkolt tagjai előtt tisztelgő festménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában