Ország-világ

2021.01.07. 19:23

A Facebook és az Instagram is zárolta Donald Trump fiókját

Meghatározatlan időre, de legalább az elnöki mandátuma végégig zárolta a Facebook és az Instagram közösségi portál Donald Trump amerikai elnök oldalát – jelentette be a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg csütörtökön, a Capitoliumban történt erőszakos cselekmények után.

„Úgy véljük, túl nagy a kockázata annak, hogy az elnök ez alatt az időszak alatt továbbra is használja a szolgáltatásainkat” – írta Facebook-oldalán Mark Zuckerberg, miután szerda este bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztik az oldalt.

„Következésképp meghatározatlan időre – de legalább a következő két hétre, a békés hatalomátadás befejezéséig – meghosszabbítjuk a Facebook- és Instagram-oldalának tiltását” – tette hozzá.

„Az elmúlt huszonnégy óra megdöbbentő eseményei világosan megmutatják, hogy Donald Trump elnök a fennmaradó hivatali idejét arra akarja használni, hogy aláássa a megválasztott utódja, Joe Biden részére történő békés hatalomátadást” – állítja posztjában a Facebook alapítója.

Trump többször is felhasználta a közösségi médiát, hogy megossza véleményét a választási folyamatról, illetve az elnökválasztási versengés – szerinte elcsalt – eredményeiről. Az AP hírügynökség szerint a Facebook és más portálok alkalmanként „címkézték”, sőt el is távolították néhány bejegyzését, de a fellépésük nem elégítette aki a bírálókat, akik szerint a portálok így veszélyes félretájékoztatást tettek lehetővé.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartotta együttes ülését.

A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

A szerdai zavargások fényében Zuckerberg közölte, hogy határozottabb reagálásra van szükség. „A jelenlegi helyzet alapvetően különböző, beleértve azt is, hogy a portálunkat egy demokratikusan megválasztott kormányzat elleni erőszakos lázadásra való uszításra használják fel” – írta.

A Twitter microblog portál szerdán zárolta ideiglenesen Trump oldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában