Járvány

2021.03.12. 10:36

A Fülöp-szigetek nem látja okát az AstraZeneca oltások felfüggesztésének

Hasonlóan döntött Kanada, Thaiföld azonban a halasztást választotta.

A Fülöp-szigetek egészségügyi hatósága nem látja okát annak, hogy felfüggessze a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinával annak ellenére, hogy Dánia, Norvégia és Izland elővigyázatosságból egyelőre leállt vele, mert a szer esetleg vérrögösödést okozhat – adta hírül pénteken az ország egészségügyi minisztériuma. Hasonlóan döntött Kanada, Thaiföld azonban a halasztást választotta.

A Fülöp-szigetek illetékes hatósága nyilatkozatban tudatta: eddig semmi jele sincs annak, hogy indokolt lenne a szüneteltetés, és – mint írták – az oltás előnyei jóval meghaladják kockázatait. A szigetország több mint félmillió adag AstraZeneca oltóanyagot kapott eddig.

Kanada egészségügyi minisztériuma közölte, hogy tud a kedvezőtlen európai hírekről, ám az AstraZeneca vakcinát biztonságosnak ítéli, és – így a közlemény – „szeretné megnyugtatni a kanadaiakat, hogy az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatát. Idáig nem érkezett olyan bejelentés a kanadai egészségügyi hatóságokhoz, amely szerint bármiféle gond mutatkozott volna az AstraZeneca oltóanyaggal” – áll a közleményben. Kanadába a múlt héten érkezett félmillió a vakcinából.

Thaiföld az Európából érkezett hírek miatt egyelőre elhalasztja az oltást az AstraZeneca vakcinájával. Megteheti, mert a 66,5 millió lakosú ázsiai országban viszonylag erőtlen a járvány: naponta száz alatt van az új fertőzöttek száma, és eddig 85-en haltak meg a ragály miatt.

Thaiföld a múlt héten kapott 117 ezer adag AstraZenecát, és a tervek szerint a miniszterelnök és kormányának tagjai pénteken kapták volna meg az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában