Ország-világ

2021.01.22. 07:42

A háziorvosok is részesülnek a béremelésből

A háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, így megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat. Ezért rájuk is kiterjesztik az orvosi béremelést – jelentette be Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón. Hozzátette, a bérnövekedés mértéke attól is függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal-e.

Miskolc, 2020. március 24. A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselõ Bakos Ilona háziorvos (j) fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelõjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetõség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni õket. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Mivel hatékony alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kifejtette: aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést,

ha lazább formát választ, akkor az orvosi bértábla szerinti különbözet nyolcvan százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet harminc százalékával emelik a fizetését.

Hozzátette: ugyanez vonatkozik az állami ellátásban részt vevő fogorvosokra is.

A kormány az alapellátásban dolgozók együttműködését látja jó megoldásnak:

a svájci minta alapján létrehozandó praxisközösségek lényege, hogy kevesebb orvos több beteget tud ellátni

azáltal, hogy a konzorciumban dolgozó doktorok rálátnak egymás munkájára, egyszerűbben tudják helyettesíteni egymást, a praxisközösség vezetője pedig összefogja a feladatokat – írja a Magyar Nemzet.

A döntés nem előzmények nélküli, a kabinet 2019 óta összesen 10,7 milliárd forintnyi támogatással ösztönözte a háziorvosokat a praxisközösségek létrehozására; a Három generációval az egészségért program részeként 149 orvoskonzorcium nyert támogatást. Gulyás Gergely tájékoztatása alapján ezekbe a már működő közösségekbe, illetve a közeljövőben alakuló újakba tudnak majd becsatlakozni a fogorvosok is.

A kormány az elmúlt években jelentős lépéseket tett az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsüléséért,

tavaly októberben pedig benyújtották az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály alapján – amelyet a parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadott el – az orvosok három lépcsőben történelmi léptékű béremelést kapnak.

A Magyar Orvosi Kamara által elkészített bértábla szerint

egy kezdő orvos bére 2023-ra a korábbi 255 ezer forintról 687 ezer forintra emelkedik, a negyven év szakmai tapasztalattal rendelkező orvosé pedig 525 ezer forint helyett 2,4 millió forint lesz.

Az idei évtől induló béremelés érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, illetve a kormányrendeletben meghatározott munkakörben egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat is. A törvény emellett büntethetővé tette a hálapénzt, így a jövőben egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki paraszolvenciát felkínál vagy elfogad.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos (j) fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában