Ország-világ

2020.10.15. 11:17

Müller Cecília: nehéz megállapítani, ki gyógyult ki teljesen a fertőzésből (videó)

Nem könnyű megállapítani, ki nevezhető teljesen gyógyultnak és ki fertőz még; sem koronavírus ellen hirdetett gyógyszert, sem tesztet nem ajánlott az interneten vásárolni, mert veszélyes lehet – többek között ezekről is szó volt az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília először az elmúlt 24 óra adatait ismertette. Ezek alapján 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen.

Az eddig elhunytakról a tisztifőorvos elmondta: több mint kétharmaduknál valamilyen szív- és érrendszeri betegség volt kimutatható, de volt köztük daganatos és anyagcserebeteg is.

Nehéz megmondani, ki gyógyult ki a koronavírusból és fertőz-e még

Müller Cecília kifejtette: egyre nehezebb megmondani, ki számít gyógyultnak és ki nem, ebből a szempontból a klinikai állapot a döntő.

Vannak, akik gyógyultan távoznak egy intézményből, de még hetekig előfordulhat, hogy pozitív a tesztjük, ám nem fertőznek. Ezért fontos tudni, hogy nem feltétlenül fertőzőképes az, akinél a PCR-teszt kimutatta a vírus örökítőanyagát.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az egészségi állapotunkat a lehető legjobb szinten kell tartani, hogy ne okozzon súlyos szövődményeket a betegség. Közölte, hogy egyre több helyre szállították már ki az ingyenes influenzaoltást, és aki magas kockázatú kategóriába esik, mindenképpen éljen vele. Fontos tudni viszont, hogy az influenzaoltás a koronavírus-fertőzés ellen nem hatékony – tette hozzá.

Nem véd a koronavírus ellen az orrspray

Az elmúlt napokban többször beszéltek egy orrspray-ről, ami állítólag hatékony a koronavírus ellen, de ennek klinikailag nem bizonyított a hatása, így a tisztifőorvos óva intett mindenkit attól, hogy ilyen célra használja azt, hiszen a szer ártalmas is lehet, ha kiszárad az orr nyálkahártyája, könnyebben tud a vírus terjedni.

A neten hirdetett koronavírus elleni szerek hamisak és veszélyesek

A remdesivir és más hasonló, a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában a kórházakban alkalmazott szerek kizárólag intézményi körben érhetőek el, kereskedelmi forgalomban nem.

Egy részük még nem is bevizsgált termék, így semmiképpen se vásároljunk az interneten hirdetett, ellenőrizhetetlen szerekből. Aki ilyet lát, jelentse a hatóságoknak, mert egészségkárosodást okozhatnak.

Hasonló a helyzet a gyorstesztekkel. Ezek is intézményi felhasználásra készülnek, csak és kizárólag egészségügyi szakszemélyzet képes az eredményeket megbízhatóan értékelni. Az interneten fellelhető tesztek megbízhatósága ráadásul gyakran kérdéses, így a tisztifőorvos határozottan arra kér mindenkit, kerüljék az öndiagnózist.

Ennyi szabályszegőt találtak

Kiss Róbert alezredes felidézte, hogy csütörtöktől Magyarországról Romániába karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni. 76 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában – tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre.

Arról is beszámolt, hogy zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra.

Szeptember 21-e óta 1316 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megszegése miatt – tette hozzá Kiss Róbert. Szólt arról is, hogy 24 710 hatósági házi karantén van jelenleg érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában