Járvány

2020.04.27. 19:11

A járványnak még koránt sincs vége

Ezt mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Hétfő estére meghaladta a 3 milliót a Covid-19 betegséggel diagnosztizáltak száma világszerte.

27 April 2020, Bremen: Irmela from Bremen stands in front of the town hall wearing a protective mask. Apparently, the mask duty is well accepted by the people in Lower Saxony. Since Monday, it has been mandatory for customers in all shops, buses and trains throughout the state. Photo: Sina Schuldt/dpa

Forrás: AFP / DPA

Fotó: Sina Schuldt

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt.

Mély aggodalmát fejezte ki a járványnak a rendes egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt bomlasztó hatása miatt is, különös tekintettel a gyermekekre. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója figyelmeztetett:

ha az országok túl korán könnyítenek a korlátozásokon, előállhat olyan helyzet, hogy ismét be kell vezetni a karantént.

Hétfő estig 3 0002 303 embernél diagnosztizálták a SARS-CoV-2 nevű vírust világszerte, 207 583-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, és 878 813-an gyógyultak ki belőle a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A legjobban érintett ország az Egyesült Államok, ahol megközelítette a 973 ezret a fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig meghaladta az 55 ezret.

A legtöbb fertőzést azonban továbbra is Európából jelentették, közel 1,4 milliót, illetve a legtöbb, több mint 125 ezer halálesetet az AFP francia hírügynökség adatai szerint.

Olaszországban, ahol a lakosság, az egyház és az ellenzék is élesen bírálja a kormány május 4-től tervezett, szakaszos újraindulási terveit, hétfő estére 199 414 aktív esetet tartottak nyilván, a csökkenési tendencia folytatódik. A halálesetek száma viszont egy nap alatt 333-al 26 977-re nőtt. A vasárnapi növekmény 260 volt. A járvány február végi kezdete óta 199 414 pozitív tesztet jelentettek.

Spanyolországban meghaladta a százezret azok száma, akik meggyógyultak a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből. A fertőzöttek közül eddig 100 875 beteg gyógyult meg. A legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült PCR-tesztek alapján január vége óta 209 465 fertőzést azonosítottak (az összes pozitív eset száma a legutóbbi, szombati közlés szerint 223 759 volt).

A brit kormányfő szerint továbbra is az a legfontosabb cél, hogy ne alakulhasson ki a Covid-19-járvány újabb hulláma. Boris Johnson maga is átesett a betegségen, néhány napig intenzív kórházi kezelésre is szorult. Hétfőn állt ismét munkába, és közölte:

tényleges jelek vallanak arra, hogy Nagy-Britannia most már kezd túljutni a járvány tetőzésén.

Az országban eddig 152 840 koronavírus-fertőzést azonosítottak, a halálos áldozatok száma 20 732.

Belgiumban jelentősen csökkent az új esetek száma, a fertőzöttek száma így is több mint 46 ezer, a haláleseteké 7207. Hollandiában szintén lassul a járvány, 38 425 fertőzöttet és több mint 4500 halálesetet jelentettek. Norvégiában, ahol 7500 fertőzöttről és 193 halálesetről tudnak, újranyitották az iskolákat az alsó tagozatosak számára, Svájcban hétfőtől fokozatosan lazítják a korlátozásokat, az orvosok ismét fogadhatnak beteget nem sürgős esetekben is.

A második Osztrák Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulóján óvintézkedések mellett rendezett ünnepségen Sebastian Kurz kancellár arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét „ellaposítsa”, mára egy nap alatt kevesebb mint százan fertőződnek a vírussal.

Több mint 7,7 milliárd koronás (103,95 milliárd forint) egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi segélyt nyújt a cseh egészségügyi minisztérium hat nagy kórháznak, hogy rendezhessék felgyülemlett tartozásaikat. Csehországban 7408 fertőzöttről és 221 halálesetről tudnak.

Szlovákiában közel egy hete csökkenő tendenciát mutat az új fertőzöttek száma, a gyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét. Az ismert fertőzöttek száma 1381, a haláleseteké 18.

Romániában lassulni kezdett a járvány terjedése, a napi új fertőzöttek száma hétfőn 330 alá esett. Eddig 11 339 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, és 631 emberéletet követelt. A román hatóságok a kijárási tilalom fokozatos feloldására készülnek május 15. után. A záróvizsgára készülő végzősök kivételével a rendkívüli állapot lejárta után is zárva lesznek az oktatási tanintézmények. A Koronavírus Erdélyben nevű, április elején készített felmérés szerint az erdélyi magyar diákok kevesebb mint fele számára elérhetők az interaktív digitális tanítási módszerek.

Szlovéniában és Horvátországban is lassult a járvány terjedése. Horvátországban hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés.

Miután a nyugat-balkáni ország többségének vezetése úgy ítélte meg, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben van, egyre kevésbé foglalkoznak már magával a fertőzésekkel vagy azok megelőzésével, inkább ismét a belpolitika felé fordul a figyelem. Szerbiában egy nap alatt 7779-ről 8042-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, kedden viszont a képviselők visszatérnek az törvényhozásba, és hamarosan folytatódnak az április 26-ára tervezett általános választások előkészületei is.

Izraelben az e heti nemzeti ünnepeken ismét szigorítják a kijárási korlátozásokat, lezárják a gyászolók elől a katonai temetőket az emlékezés napján, és teljes kijárási tilalmat rendelnek el a függetlenség napján. Az izraeli legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy az ország belbiztonsági szolgálata (Sin Bét) hagyjon fel az új típusú koronavírus elleni küzdelem részeként a mobiltelefonok nyomkövetését lehetővé tevő technológiák alkalmazásával.

A japán kormány 14 újabb országgal bővíti azoknak a listáját, ahonnan tilos beutazni a távol-keleti szigetországba, a listán immár 87 ország szerepet, közöttük az összes európai ország.

Borítókép: egy idős asszony Brémában, a városháza előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában