Hallgassa élőben!

A Jobbik a DK-val való szövetség előtt már Soros György zsoldjába állt

A Jobbik jelenlegi vezetői számára az elvek, a nemzeti érdek, a nemzeti értékek már látványosan nem számítanak – mondja Borbély Zsolt Attila.

Borbély Zsolt Attila a Magyar Nemzet interjújában elmondta: az erdélyi magyarság egyik legfőbb ideológusának tartott apja, Borbély Imre a tábor helyett a nemzet érdekét szolgálta.

Nemrég jelent meg könyve A Jobbik színeváltozása címmel, amelyben erősen kritizálja volt pártjának nemzeti politikáját, a 2016 után tett kijelentéseket. Mennyit változott a véleménye azok után, hogy Jakab Péterék összefogtak Gyurcsánnyal, ráadásul több DK-s képviselő mögé is beálltak a baloldali előválasztáson?

A Gyurcsányékkal való összefogás sejthető volt, az viszont engem is váratlanul ért, hogy felsorakoztak az előválasztáson is a DK-sok mögé. Azt hittem, hogy a Jobbiknak a keresztény- és magyargyűlölő, magát minden ok és alap nélkül antifasisztának tituláló csürhével való 2018-as együtt vonulása után nem érhet már meglepetés.

Pedig négy éve, 2017-ben még nem volt Jobbik–DK-összefogás, mégis hátat fordított a pártnak abban az évben. Mi vezetett a döntéséig?

Először 2016-ban következett be drasztikus törés a Jobbikban. A párt a részvételre való buzdítás helyett demobilizált a kvótaügyi népszavazás előtt azzal az abszurd szöveggel, hogy Orbánnak le kell mondania, ha nem lesz érvényes a népszavazás, majd nem szavazták meg a kvótaügyi alkotmánymódosítást egy nevetséges ürügyre hivatkozva, „legazdagmigránsozva” a letelepedési kötvényeseket. Szeretjük vagy sem a kötvényeseket, ők törvényes lehetőséget ragadtak meg, ellentétben a határokon átcsörtető, jogszabályokra fittyet hányó, idomulást a befogadóktól elváró, zömmel muszlim betolakodókkal. Ekkor fordultam szembe először a párttal.

Ezt követte a Népszabadság melletti kiállás, majd a CEU-ügy, amiben a Jobbik Soros oldalára állt a magyar kormánnyal szemben.

Máig nem bántam meg, hogy már akkor hátat fordítottam ennek az önmagából kifordult, a vélt pártérdeket a nemzet érdeke elé helyező társaságnak.

Vona Gábor elismerte, már 2013-ban megfogalmazta a néppártosodás igényét. Ez még belefért az ön eszmeiségébe?

A néppártosodásban mindmáig nem látok semmiféle problémát. Néppárti keretek között, néppárti programmal, az egész társadalmat megszólítva is folytatható nemzeti politika. Sőt. Úgy lehet csak igazán hatékonyan képviselni a nemzeti érdekeket. Tehát a Jobbik néppártosodásában esélyt láttam, nem hibát.

A párt azonban 2016-tól egyre nyíltabban célozta meg a baloldali választókat, s ez szükségképpen vezetett a nemzetárulás politikájához. Ha valaki támadja a szuverén Magyarországot a globalista erőkkel szemben védő kormányt, akkor is elárulja sajátjait, ha nem akarja. De a Jobbik jelenlegi vezetői számára az elvek, a nemzeti érdek, a nemzeti értékek már látványosan nem számítanak.

Éppen azzal a párttal borultak össze Jakab Péterék, amelynek miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára a 2006-os rendőrterrorról azt mondta nemrég, hogy több rendőr sérült meg, mint tüntető, illetve szerinte „a tüntetők erőszakosan rátámadtak a békés rendőrökre”. Mit gondol a kijelentésről?

Dobrev Klára felállította a politikai hazugság rekordját a 2018-as választások idején az európai bevándorláspárti erők letagadásával és az egész keresztény fehér civilizáció eltűnésével fenyegető migránscunami elbagatellizálásával. Ezek után nem meglepő, hogy e kérdésben is hazudik.

A 2006-os rendőrterror egy jól dokumentált része a magyar történelemnek, Dobrev hazugságait ezúttal sem nehéz cáfolni.

A 2006-os események voltak a jelenkori magyar demokrácia mélypontjai. Gondoljunk bele: azonosítójel nélküli, rendőrnek öltözött emberszabású lények csontokat törnek, koponyákat lékelnek, szemeket lőnek ki, szadista kéjjel kínozzák a letartóztatottakat, majd a bíróságok gyorsított eljárásban ítélik el a rendőrök hamis tanúvallomásai alapján a megkínzottakat és megalázottakat. Mindehhez pedig asszisztál a baloldali sajtó. Kétségünk ne legyen, hogy ha ezek hatalomra kerülnek, mi következik. Nincs bennük semmiféle erkölcsi gátlás, nyíltan hirdetik meg törvénytelenségek sorát győzelmük esetére. Azt állítják, hogy ők, a demokraták állnak szemben a demokrácia ellenségeivel, a kormánnyal. A szerepbeazonosítás találó, csak épp a leosztás fordított.

Beszéljünk a pályafutásáról is: 2003-ban, amikor első kitüntetését, az Ezüst Toll díjat megkapta, a Tőkés László által életre hívott Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményező Testületének (EMNT KT) is tagja lett. Hogy került bele az erdélyi közélet főáramába?

Két jó barátommal alapítottuk meg 1990-ben a máig működő Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezetet (Temisz), amely a magyar közösségi életet igyekezett dinamizálni szülővárosomban, részt is vettünk az országos tetőszervezet, a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségének (MISZSZ) életre hívásában. A Reform Tömörülés nevű nemzeti autonomista RMDSZ-platformot 1993-ban pedig azért alapítottuk a MISZSZ politikai affinitással bíró tagjaival, hogy az ifjúsági szövetség megmaradhasson civil szervezetnek, mi pedig a magunk eszmevilágát jelenítsük meg az erdélyi magyarság parlamentjeként elképzelt Szövetségi Képviselők Tanácsában. Az RMDSZ 1996-ban kormányra lépett, az általunk (is) képviselt autonómiaprogram pedig zárójelbe került. A belső harc értelmetlennek bizonyult, így hát megalakítottuk más autonomista erőkkel közösen az EMNT KT-t 2003 elején, majd az év végén magát a tanácsot, mint a háromszintű autonómia gondolatiságának és követelésének őrzőjét.

Ugyanebben az évben lépett kapcsolatba a Jobbikkal is.

Vona Gábor kért fel, hogy vezessem az akkor még igen csekély ismertségű ifjúsági mozgalom nemzetpolitikai kabinetjét. Mivel mindig is előszeretettel támogattam a reménytelennek tűnő, de hiteles nemzeti kezdeményezéseket, gondolkodás nélkül igent mondtam, mindaz, amit akkor a Jobbikról tudni lehetett, emellett szólt. Sokan a Jobbiktól remélték a MIÉP nemzeti radikális mondanivalójának átmentését a szalonképes oldalra, jómagam is. A kabinetet 2006-ig vezettem, akkor jeleztem az elnöknek, hogy aradiként nem lesz időm a jövőben rendszeres üléseket összehívni Budapesten, de szívesen segítek, ahol tudok. Írtam évekig a Barikád nevű portálra, ingyen és bérmentve, mint ahogy a kabinetet is társadalmi munkában vezettem. Ezután 2009-ben felkértek, hogy erősítsem nevemmel a Jobbik európai parlamenti listáját, erre is igent mondtam, mert azonosultam a párt fő mondanivalójával, ami a nemzetépítő állam megteremtésének igyekezetével írható le röviden.

Édesapja, Borbély Imre 2017-es halálát követően sok időt szentel emlékének ápolására. Az erdélyi magyarság egyik legfőbb ideológusának tiszteletére saját blogot hozott létre és több könyvet – közte egy interjúkötetet is – sajtó alá rendezett a Kárpátia Stúdió kiadásában. Milyen új gondolkodásmódot jelenített meg Borbély Imre az erdélyi magyar közéletben?

Apám a dogma-, ideológia- és kompromisszummentes nemzetelvűséget képviselte. Magyarán nem az volt számára irányadó, hogy egy adott politikai intézkedés milyen eszmerendszerbe illeszkedik vagy egy adott politikus melyik táborhoz tartozik, hanem az, hogy szolgálja-e a nemzet érdekét.

Nagy tisztelője volt például Pozsgay Imrének már 1989-ben, aki a kétezres évekre megtalálta a maga helyét a polgári táborban. Más kérdés, hogy az MSZP-ből mára minden olyan politikus kiszorult, akinek fontosak voltak a nemzeti értékek, az utolsó távozó Szili Katalin volt. De érvényes ez az SZDSZ-re is, kevesen tartják ma már számon, de az első Orbán-kormány egyik legjelentősebb szellemi szürke eminenciása, Tellér Gyula is SZDSZ-es képviselő volt az első szabadon választott parlamentben.

Térjünk vissza édesapjához: hogyan mutatott példát a határon túli magyarság számára?

Legfőképpen következetességével és bátorságával. Apám számára természetes volt, hogy egyedüli RMDSZ-es parlamenti képviselőként jelen legyen Horthy Miklós újratemetésén 1993 szeptemberében, nem azt mérlegelte, hogy egy ilyen kiállás milyen következményekkel járhat. Ugyanilyen természetességgel szólalt fel egyedüliként magyar nyelven a román parlamentben. Ideillik egy Ceausescu-korabeli történet is, melyet egyébként felelevenített az első kötetének gerincét képező Tóth Károly Antalnak adott interjúban is. Miután 1989-ben elkísérte Tőkés Lászlót Nagyváradra egy hivatalos útra, hazafele menet szekusok a falhoz szorították és fegyvert kerestek nála. Miután nem találtak semmit, megkérdezték: azt hiszi, hogy meg tudta volna védeni a Ceausescu-rendszer ellen kiálló papot tőlük? Mire apám annyit felelt: azért kísérte el barátját és harcostársát erre az útra, mert két hullát nehezebb eltüntetni, mint egyet. Erre elengedték. Mindemellett fontos megjegyeznem, hogy mindig az elérhető maximumra törekedett, a bibói kategóriákat idézve nem volt sem „hamis realista”, sem „túlfeszült lényeglátó”. Ő realista lényeglátó volt. Egyébként ezt a fajta politikamegközelítést fedezhetjük fel a 2010-es, majd különösképpen a migránsválság akuttá válását követően a 2015 utáni magyar kormánypolitikában.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Hozzászólások

Hirdetés
Komposztálási 1x1 – egy újabb lépés a zöldebb mindennapok felé
Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
viszonozza, amit kapott
Baji Balázs visszavonul
Realitások és alaptalan vádak / 5 órája
Ukrán újságírók kérdéseire válaszolt Szijjártó Péter Strasbourgban (videó)
A külügyminiszter Facebook oldalán tette közzé azt a videót, amelyben a gázszállítási szerződés miatt kialakult konfliktussal kapcsolatban kérdezték.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GRUBER GYULA nyugalmazott építőmérnök szekszárdi lakos életének 79. évében elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. október 1-jén, pénteken, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBESTYÉN ANDRÁSNÉ szül.: Fábián Zsuzsanna mázai lakos életének 72. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 30-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a mázai temetőben. Előtte 14:15 órakor gyászmise. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIGH ISTVÁNNÉ szül.: Lizák Mária mözsi lakos 86 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése 2021. október 1-jén, pénteken, 15 órakor lesz a mözsi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR ISTVÁN volt Szekszárd, Vincellér utcai lakos 84 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 30-án, csütörtökön, 15 órakor lesz az alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága férj, édesapa, após, nagyapa és dédpapa, FÁBIÁN IMRE az OEP nyugalmazott osztályvezetője szekszárdi lakos 84 éves korában elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. október 1-jén, pénteken, 13 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HUDANIK JÓZSEF sióagárdi lakos 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, hétfőn, 15 órakor lesz a sióagárdi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolják: unokaöccse Péter, barátai és szomszédai
MEGEMLÉKEZÉS SZEPESI FERENCNÉ szül.: Papp Rozália 1929-2012 volt szekszárd-szőlőhegyi lakos halálának 9. évfordulójára ,,Szívedben csak jóság, és szeretet, munka és szorgalom volt az egész életed. Fájdalmunkat leírni nem lehet, csak letörölni a hulló könnyeket." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága férj, édesapa, és após BABUSA JÓZSEF nyugalmazott gyermekfelügyelő budapesti, majd tolnai lakos életének 67. évében csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 27-én, hétfőn, 15 órakor lesz a tolnai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STEIB FERENCNÉ szül.: Gerner Teréz bonyhádi lakos 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én, hétfőn, 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítást mellőzni. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POSCH GÁBORNÉ szül.: Bús Klára szekszárdi lakos 61 éves korában váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 28-án, kedden, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS HOSSZÚ FERENC halálának 1. évfordulójára ,,Pihenj csendesen a csillagok közt, hol nincs már több fájdalom, a szívünkben itt leszel, míg élünk e világon." A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS MÁTÉ ZOLTÁN halálának 5. évfordulójára ,,Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést és véget, amíg élnek azok, akik szerettek Téged." A gyászoló család
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünkben örökké fájdalom és szeretet. Ő nekünk soha nem lesz halott, mert a jók örökké élnek, mint a csillagok." BRAUN KONRÁD halálának 40. évfordulójára. Szerető családja
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÁNOSNÉ szül.: Balogh Mária ,,Tardoskedd" hőgyészi lakos életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, kedden, 15 órakor lesz a hőgyészi temetőben. Előtte gyászmisét tartunk 14 óra 15 perckor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Tudatjuk mindenkivel, akik ismerték s emlékeznek rá, hogy testvérünk VARGA LÁSZLÓ ,,Radai" fürgedi lakos életének 83. esztendejében csendes nyugalomban, tiszta tudatállapotban elhunyt. Hamvainak elhelyezése 2021. szeptember 24-én, pénteken, 11 órakor lesz a fürgedi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZENTGYÖRGYI KÁLMÁNNÉ szül.: Szabó Györgyi szekszárdi lakos 95 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 25-én, szombaton, 11 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANTAL GÁSPÁR teveli lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken, 13 órakor lesz a teveli temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítástól szíveskedjenek eltekinteni. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk MALÁTI LAJOS halálának 7. évfordulójára ,,Nehéz minden pillanat Csak emlék mi megmaradt. Fájó szívvel gyújtom gyertyám A Jó Isten vigyázzon Rád." Szerető feleséged és családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHAUBER ISTVÁNNÉ szül.: Katzenberger Ágnes tolna-mözsi lakos 84 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 24-én, pénteken, 15 órakor lesz a mözsi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH PÁL földmérő paksi lakos 75 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 25-én, szombaton, 11 órakor lesz a paksi kálvária temetőben. A család kérésére egy szál virággal búcsúzzanak. Gyászoló család
Nem csak a tiniké / 6 órája
Így léphette át a TikTok az 1 milliárdos felhasználószámot
személyre szabott gondoskodás / 6 órája
Országos körútra indult a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány
méltatások / 8 órája
Átadták a 2020-as és 2021-es Vasvári-díjakat
tűzeset / 8 órája
Kigyulladt egy ház Kajdacson
TEOL (Forrás: katasztrófavédelem)
Kereszt-tűzben / 8 órája
A migráció a humanitárius válság enyhítése helyett további válságokat eredményez
Adományozó ünnepség / 9 órája
A Magyarok Kenyeréből három megyei szervezet kapott szép adagokat
Szeri Árpád