influenza

2019.11.05. 19:30

A jövő héten érkezik a patikákba az oltóanyag

A rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető – mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nógrádszakál, 2019. október 25. Influenza elleni vakcina az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szûrõvizsgálatokat elnevezésû program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én. 2019. október 25-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Horváth Ildikó kiemelte, hogy járvány még nincs az országban, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek

beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Megjegyezte: az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel járó megbetegedés, és az esetek kisebb részében a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára szorul, de szélső esetben bele is halhat a fertőzésbe.

Elmondta, idén is – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió adag védőoltás áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például

a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg ingyenesen a védőoltást.

Rajtuk kívül ajánlott a térítésmentes védőoltás beadatása az egészségügyi intézményekben, valamint az állattartás területén dolgozóknak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás, a szakemberek

a járvány csúcsát jövő év elejére, az 5., 6. naptári hétre várják.

Az influenza elleni védőoltás idén is három komponensű, két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, így az megbetegíteni nem tud – emelte ki a szakember. Jelezte,

az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért kell évente, még a járvány előtt újrakérni az oltást.

Müller Cecília hozzátette, a felnőttek számára térítésmentes 1,3 millió adag vakcinán kívül négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti (de fél évnél idősebb) gyerekek oltására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki az idei influenzaszezon idejére tervezte a gyermekvállalást, annak is ajánlott most a védőoltás beadatása.

Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, az állam által biztosított ingyenes védőoltást az elmúlt években egyre többen kérték háziorvosuktól, azonban tavaly a rendelkezésre álló mennyiségnek csak a 60 százaléka fogyott el, ami – mint fogalmazott – nem túl jó arány.

A sajtótájékoztatón az egészségügyért felelős államtitkár beoltatta magát influenza ellen.

Borítókép: megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában