Thaiföld

2019.11.22. 09:42

A katolikus hitért életüket feláldozó emberek emléke előtt tisztelgett Ferenc pápa

A katolikus hitért életüket feláldozó emberek emléke előtt tisztelgett pénteken Thaiföldön Ferenc pápa, aki szorgalmazta, hogy a helybeliek ne tekintsenek külföldi vallásként a kereszténységre.

A katolikus egyházfő a thai főváros, Bangkok külterületén lévő, főképpen katolikusok lakta Vat Roman negyedébe látogatott. Felkereste azt a modern templomot, amelyet egy 1944-ben meghalt thaiföldi pap tiszteletére emeltek. Az eset a nyugati befolyásra veszélyként tekintő thaiföldi kormány idején történt, amikor a papot azért vették őrizetbe, mert megkongatta a templom harangját. Tizenöt évi börtönre ítélték, tuberkulózisban halt meg a kórházban, ahol nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást.

A pápa a templom papjaival és apácáival folytatott beszélgetésében háláját fejezte ki azoknak, akik a múltban hűek maradtak vallásukhoz és csendes mártíromságot vállaltak.

Hetvenkilenc éve, 1940-ben hét katolikust, köztük három tizenéves lányt gyilkolt meg a thai rendőrség az északkelet Nakhonphanom tartományban. Később II. János Pál pápa vértanúvá nyilvánította őket.

Ferenc pápa a találkozón arra biztatta a papokat és apácákat, találják meg a módját annak, hogy a vallásukról folytatott beszédeikben helyi kifejezéseket használják. Mint mondta, bizonyos fájdalommal vette tudomásul, hogy sok thaiföldi a kereszténységre úgy tekint, hogy az a külföldiek vallása. Azt tanácsolta, hogy a hitnek helyben legyen thaiföldi „arca és teste” – ami többet jelent a puszta nyelvi fordításnál.

Thaiföldön a katolicizmust a 16. században portugál Domonkos-rendi szerzetesek kezdték terjeszteni, ám a körülbelül 69 milliós ország lakosságának a katolikusok kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.

A katolikus egyházfők közül először II. János Pál látogatott el a délkelet-ázsiai országba.

Ferenc pápa Thaiföldről Japánba indul tovább, ahol a tervek szerint a nukleáris leszerelésről beszél majd, és felkeresi Hirosimát és Nagaszakit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában