kutatás

2019.04.27. 08:40

A közép-európaiak többsége konzervatív és migrációkritikus

Tizenkét közép-európai országban készített felmérést a Nézőpont Intézet.

A közép-európai országokban élők többsége jobboldali, konzervatív és migrációkritikus álláspontot képvisel a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint – mondta az intézet elemzője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Nagy Dániel hozzátette: a felmérést 12 közép-európai országban végezték, és az is kiderült, hogy a legmarkánsabban a visegrádi országokban kritikusak a migrációval szemben.

Elmondta: egy egytől tízig tartó skálán bal- és jobboldaliság tekintetében 6,2-vel, a liberális-konzervatív skálán pedig 5,7-tel jellemezték világnézetüket a közép-európai választópolgárok. A migrációpárti-migrációkritikus skálán pedig átlagban 7,6-nál helyezték el magukat a megkérdezettek – fűzte hozzá.

Az elemző szerint konzervatív és liberális, valamint baloldaliság és jobboldaliság között egyre inkább elmosódik a határvonal, és a maradék ellentétek is felülíródnak a migráció tekintetében a felmérés szerint. Erre a legjobb példa, hogy bár a visegrádi négyek vezetői négy különböző pártcsaládba tartoznak, mégis együtt dolgoznak a migráció megfékezéséért – emelte ki Nagy Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában