Ország-világ

2021.03.04. 10:58

Szigorúbb szabályok jönnek, bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket (videó)

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig, az iskolákat és óvodákat pedig április 7-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, a patikák és a benzinkutak nyitva maradnak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Budapest, 2020. október 22. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az egyre romló járványügyi statisztikákat ismertetve elmondta: a harmadik hullám sokkal erősebb, mint az első és a második, viszont most rendelkezésre áll vakcina. A szerdán és csütörtökön tartott kormányülés során a kormány a tudósokat és szakembereket meghallgatva hozta meg a legfrissebb döntéseket.

Az oltás Magyarországon jobban halad, mint az európai átlag, de még ez sem elég gyors. Csak a kontaktusok radikális csökkentése vezethet eredményre, ezért a kormány szigorú korlátozásokat vezet be

– jelentette ki a miniszter.

„Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna” – mondta Gulyás. Nemcsak azért kell zárni, hogy az emberek életét megvédjék, hanem hogy majd hamarabb lehessen nyitni. Ennek érdekében az oktatás területén az a döntés született, hogy április 7-ig az óvodákat és iskolákat bezárják.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, a patikák nyitva maradnak és a benzinkutak is. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy. A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.

A parkok nyitva lesznek – tette világossá. Ahol lehetséges, ott otthoni munka legyen – mondta Gulyás Gergely. Mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat szabad téren.

Gulyás Gergely hozzátette:

a bértámogatást és az adókedvezményeket minden bezárással érintett területre kiterjesztik.

Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig lesznek életben. A miniszter megjegyezte, reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak.

A nyitás március 22-én meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten.

Mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Az Európai Unió egyelőre még nem hozott döntést a közös uniós vakcinaútlevélről – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: lesz majd erről irányelv, de most még nincs rá szabályozás.

A miniszter azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók 96,8 százaléka aláírta az új feltételeket tartalmazó szerződését.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott és ez világosan mutatja a párt éretlenségét. „Hosszú ideig adtunk esélyt az Európai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni” – mondta.

„Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk. A jó német–magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton belüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fidesz ezt nem tudja támogatni. Az EPP-n kívül is van élet” – tette hozzá.

A részletes szabályokat a kormány a jelenleg is zajló kormányülést követően, a következő napokban ismerteti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában