Közös fellépés

2020.11.06. 17:17

A lengyelek is tiltakoznak az EU-s pénzek politikai feltételekhez kötése ellen

A magyarországihoz hasonló reakciókat váltottak ki Lengyelországban is azok a brüsszeli fejlemények, melyek „továbbra is politikai-ideológiai feltételekhez kötnék” az EU-s pénzügyi források felhasználását – olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető közölte, hogy előző este Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, a nap folyamán pedig Jaroslaw Gowin gazdaságfejlesztési miniszterrel vitatták meg a kérdést telefonon.

Egyetértettek abban, hogy itt nem a brüsszeli bürokraták pénzéről, hanem az európai emberek (köztük lengyelek és magyarok) munkája nyomán előállt forrásokról van szó hangsúlyozta. Ezért nem hagyhatjuk, hogy bárki szubjektív ideológiai feltételekhez kösse, vagy politikai zsarolásra használja fel az európai pénzek kérdését fűzte hozzá. Biztosították egymást arról, hogy a végsőkig kitartanak ezen álláspont és egymás mellett is.

Mint írta, nemcsak hogy nem fogadják el, hanem a lehető leghatározottabban visszautasítják a lengyel és a magyar demokrácia állapotára vonatkozó kritikákat, hiszen mindkét országban az emberek világos felhatalmazása alapján zajlik a kormányzás.

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói csütörtökön ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában