Ország-világ

2020.07.11. 20:01

A nemzetállamok rovására megy az NGO-k hatalomgyakorlása

A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint.

Ez pedig sérti a nemzetállamok szuverenitását – mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a második világháború után a politikai döntéshozókban kialakult egy szellemiség, amely szerint egy újabb világháború elkerüléséért „fékeket és ellensúlyokat” kell beépíteniük az országok rendszereibe. Ennek részeként a kormányzati döntéseket nem kormányzati szervezetek (NGO) hálózataira, bíróságokra, illetve nemzetközi szervezetekre ruházták át.

Mint mondta, az Alapjogokért Központ az elmúlt tíz évben több ízben is vizsgálta, hogy az uniós tagállamok szuverenitása hogyan alakult, és azt állapította meg: ez a szellemiség olyan jól érvényesült, hogy ezek a bíróságok, alkotmánybíróságok, nemzetközi és civil szervezetek gyakorlatilag a szuverén nemzetállamoktól is függetlenedtek, és elkezdték a hatalmukat úgy használni, hogy az már a nemzetállamok rovására megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában