Trianon 100

2020.05.12. 16:57

A nemzeti összetartozás jegyében harangoznak majd a református templomok

Május 22-én, a magyar református egység napján, valamint június 4-én, a trianoni békediktátum századik évfordulóján is megszólalnak a református templomok harangjai szerte a Kárpát-medencében.

Beregszász, 2017. március 15. Ökumenikus istentisztelet a beregszászi református templomban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség elõtt 2017. március 15-én. MTI Fotó: Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Legalábbis erre kéri a református gyülekezeteket a nemzeti összetartozás éve alkalmából a Magyarországi Református Egyház elnökségi tanácsa.

A Bogárdi Szabó István püspök és Huszár Pál főgondok által jegyzett közlemény emlékeztet rá, hogy nyolc évvel ezelőtt a Kárpát-medence magyar református egyházmegyéinek és egyházkerületeinek képviselőiből álló fórum, az úgynevezett Generális Konvent úgy határozott: június 4-ét, a nemzeti összetartozás napját felveszi a magyar reformátusok számára javasolt jeles napok sorába.

A nyilatkozat akkor arra kérte a gyülekezeteket, hogy a presbitériumok döntése alapján harangozzanak május 22-én, a

magyar református egység napján, valamint június 4-én, a nemzeti összetartozás napján is. A református egyházi vezetők idén is erre bátorítja a református közösségeket.

A harangok május 22-én délelőtt 10 órakor, június 4-én a trianoni diktátum aláírásának időpontjában, délután fél 5-kor szólalnak meg a templomtornyokban.

Borítókép: Istentisztelet a beregszászi református templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában