betegséget okozhat

2018.07.06. 16:12

A Penny után az Aldi is visszahívta a veszélyes mirelit zöldségeket

A lisztéria baktériummal fertőzött termékek árát lejárati időtől függetlenül, blokk nélkül is visszatérítik.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott – közölte az élelmiszerlánc.

A vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát.

A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel.

A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat – áll az Aldi közleményében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy

valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek okoznak járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették.

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint

június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt – közölte a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították.

A Penny Market csütörtökön közölte, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában