Kényszermunka

2018.07.20. 06:50

A rabszolgaság sajnos nem a múlté

Több mint 40 millió emberrel bánnak rabszolgaként a világon. A legtöbben Indiában, a legnagyobb arányban Észak-Koreában, Eritreában és Burundiban vannak.

Children working riskey environment inside Aluminium pot factory in Dhaka, Bangladesh on June 11, 2016. According to ILO more than 168 million children are trapped in child labour. More than half of them, 85 million, are in hazardous work. This persistence of child labour is rooted in poverty and lack of decent work for adults, lack of social protection, and a failure to ensure that all children are attending school through to the legal minimum age for admission to employment. Regards (Photo by Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto)

Egy friss felmérés szerint, amelyet a Walk Free Foundation jogvédő szervezet készít el minden évben, a világon a legnagyobb arányban Észak-Koreában élnek emberek rabszolgasorban, utána Eritrea, majd Burundi következik. Az idei Global Slavery Indexet csütörtökön mutatták be.

A WFF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) már tavaly megállapította, hogy több mint 40 millió emberrel bánnak rabszolgaként a világon, és

ezért a fejlett országok is felelősek,

mert 350 milliárd dollár értékű olyan árut importálnak évente, amelyekről feltételezhető, hogy kényszermunkával állíttatták elő – olvasható a jelentésben.

A lista élén található országok mindegyikében állami támogatással végeztetnek kényszermunkát

- jelentette ki Fiona David, az adatgyűjtést végző Minderoo Alapítvány elnöke.

Abszolút értékben az 1,3 milliárd lakosú Indiában él rabszolgasorban a legtöbb ember: nyolcmillió. Utána következik Kína, Pakisztán, Észak-Korea és Nigéria. Ezekben az országokban él a világ rabszolgáinak mintegy 60 százaléka a WFF szerint.

Az arányt tekintve azonban Észak-Korea az első: a sztálinista országban minden tizedik ember kényszermunkát végez, és „egyértelmű, hogy többségükre az állam kényszeríti ezt a sorsot”. Az adatgyűjtők 50 olyan embert kérdeztek ki, aki elszökött Észak-Koreából. Ők elmondták, hogy az embertelen körülmények közötti fizetetlen munkára felnőtteket és gyerekeket is kényszerítenek, többnyire a mezőgazdaságban és az építőiparban.

Borítókép: egy bangladeshi gyermekmunkás. Forrás: AFP / ZAKIR HOSSAIN CHOWDHURY / NURPHOTO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában