Újabb csúsztatás

2018.09.10. 09:22

A Sargentini-jelentés visszaélt a Pécsi Tudományegyetem nevével

A mohácsi kereszténydemokrata képviselő, Hargitai János szúrta ki, hogy a Sargentini-jelentés mellékletében, ahol azokat a szervezeteket sorolják fel, amelyek hozzájárulásukat adták, a Pécsi Tudományegyetem is szerepel, holott a politikus szerint ilyen az egyetem illetékes szervének részéről biztosan nem történt.

Budapest, 2018. június 27. Hargitai János KDNP-s képviselõ felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Parlament (EP) várhatóan kedden Orbán Viktor részvételével vitázik, majd szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben.

Hargitai János vasárnap a sajtóhoz is eljuttatta a jelentéssel kapcsolatos észrevételeit. Amint fogalmazott, a jelentést elolvasva „csak fogja a fejét” – írja a Mohácsi Újság értesülései alapján a bama.hu hírportál.

„Az indokolást is elég megtekinteni, az önmagában megcsúfolása mindannak, amit az Európai Unió sokunknak ma is jelent. Közleményekre hivatkozva, egyértelmű hatáskör hiányában, nem rögzített eljárási rendben eljárva jogot alkalmazni, ez tragikomikus!”

A jelentés végén – hívta fel a figyelmet a mohácsi képviselő – van egy melléklet, amely az „előadó kizárólagos felelőssége mellett” készült (ez Sargentini képviselő asszony lenne), és felsorolja azon szervezeteket, amelyek hozzájárulásukat adták a jelentéshez. Ezek között a Pécsi Tudományegyetem is szerepel.

„Tudom, hogy ilyen az egyetem arra illetékes szervétől nem történt. Sargentini képviselő asszonytól elvárható lenne, hogy felismerje, ki jogosult az egyetem nevében megnyilatkozni. Mivel ez egy nagy és véresen komoly politikai játszma, ezért politikusként, az egyetem polgáraként fontosnak tartottam a jelentés sokadik – és nem is a legfontosabbak között említendő – csúsztatására felhívni a figyelmet.”

Az atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindításának egyébként szakemberek szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége van. Ha az EP megszavazza, akkor a tagországok kormányait tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei. A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Vasárnap a PTE is reagált a helyzetre. Azt írták, hogy a Pécsi Tudományegyetem vezetősége nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez, és nem is rendelkezik ezzel kapcsolatos információval, így megdöbbenéssel látták az intézmény nevét a felsorolásban.

Borítókép: Hargitai János KDNP-s képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában