Maduro véleménye

2019.03.08. 10:40

A venezuelai elnök az amerikai imperializmust okolta az áramszünetért

A csütörtöki áramkimaradás csaknem az egész országra kiterjedt.

Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút – írta Maduro a Twitteren. „Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!” – szólított fel a venezuelai államfő, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjére, Simón Bolívarra, illetve elődjére, Hugo Chávez néhai venezuelai elnökre utalva.

A kormány több tagja szintén szabotázst emlegetett, köztük Motta Dominguez energiaügyi miniszter, aki azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó, tavaly óta katonákkal őriztetett Guri-gátat érte támadás.

„A venezuelai embereket sújtó áramszünet és pusztítás oka nem az Egyesült Államok” – hangsúlyozta ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közösségi médiában. „Az áramkimaradások és az éhínség Maduro rezsimjének hozzá nem értését jelzik” – tette hozzá.

A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó elmondta, hogy az ország 23 államából mindössze egyben nem állt le az áramszolgáltatás. Caracasban hat órán át tartott az áramszünet. A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött. A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van. Sokan arra panaszkodtak, hogy órákon át gyalogoltak otthonukig.

„A kimaradás a (hatalmat) bitorló hatástalanságának bizonyítéka” – írta a Twitteren Guaidó, az ország megújulását és a zsarnokság felszámolását sürgetve.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter szerint tíz államra borult sötétség. A miniszter a caracasi kormánnyal szemben ellenséges Marco Rubio amerikai szenátort tette felelőssé a szabotázsért, aki előre megjósolta az áramszünetet.

„A venezuelai nép elnézéséért esdekelek” – írta válaszul Rubio a Twitteren Rubio. „Rossz gombra kattinthattam az Apple-ről letöltött elektronikus támadás alkalmazáson. Én vagyok a hibás” – élcelődött.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában