biztos befutó

2018.08.09. 07:24

A volt chilei államfőt jelöli az ENSZ-főtitkár emberi jogi főbiztosnak

Döntéséről António Guterres már tájékoztatta is az ENSZ-közgyűlést, amelynek szavazással kell jóváhagynia a jelölést.

Michelle Bachelet 66 éves, gyermekorvos, baloldali politikusként kétszer irányította államfőként Chilét. 2006 és 2010 között ő volt az első női államfője a dél-amerikai országnak, majd 2014-től 2018-ig ismét a Moneda palota (az elnöki hivatal) lakója volt.

Ő volt az első igazgatója az ENSZ 2010-ben létrehozott Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Szervezetének, rövidebb és ismertebb nevén: az ENSZ Nőknek. António Guterres tavaly felkérte, hogy legyen tagja a világszervezet közvetítéssel foglalkozó konzultatív tanácsának.

Ha megválasztják – amit elemzők csaknem teljesen biztosra vesznek – a jordániai Zeid Raad al-Husszeint követi majd a poszton. A jordániai diplomata megbízatása augusztus végén jár le, és ő maga jelentette be, hogy nem indul ismét a tisztségért. Mint fogalmazott: ez „a jelenlegi geopolitikai helyzetben” nem lenne okos döntés a részéről. Zeid Raad al-Husszein ugyanis gyakran tett ellentmondásos nyilatkozatokat, Donald Trump amerikai elnököt például „veszélyesnek” minősítette, és éles szavakkal bírálta az amerikai kormány bevándorlás-politikáját, kivált az illegális bevándorlókat érintő döntéseit. Megnyilvánulásaival elveszítette az ENSZ legbefolyásosabb tagállamainak támogatását.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete visszafogottan reagált a jelölés hírére. „Az Emberi Jogi Tanács kudarcai még jelentősebbé teszik az ENSZ-főtitkár választását az emberi jogi főbiztos posztjára. A főtitkár választottja, Bachelet asszony feladata az lesz, hogy elkerülje a múlt kudarcait” – szögezte le az amerikai ENSZ-nagykövet.

Michelle Bachelet az emberi jogok és a nők jogainak szószólójaként ismert. Édesapja a légierő tábornoka volt, aki bírálta Augusto Pinochetet és rendszerét, s ezért börtönbe vetették és megkínozták. Börtönben halt meg 1974-ben. Michelle Bachelet egyetemistaként lett politikai aktivista, és őt is és édesanyját is letartóztatta és megkínozta a politikai rendőrség. Szabadon bocsátása után évekig külföldön élt, és csak 1979-ben tért vissza Chilébe. Akkor szerzett orvosi diplomát. Három gyermeke van, akiket elvált anyaként egyedül nevelt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában