A jövő a tét

2017.08.29. 18:12

Áder János a klímavédelemről tárgyalt a svéd királlyal

A köztársasági elnök szerint sokat tanulhatunk Svédországtól a jövő generációkat érintő környezeti problémák kezelésében.

Stockholm, 2017. augusztus 29. XVI. Károly Gusztáv svéd király (b) fogadja a hivatalos látogatáson Svédországban tartózkodó Áder János köztársasági elnököt Stockholmban 2017. augusztus 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A tengerek elszennyeződésének, túlhalászásának kérdését és a párizsi klímacsúcson tett svéd vállalás ügyét is érintette stockholmi megbeszélésén Áder János köztársasági elnök, amikor XVI. Károly Gusztáv svéd királlyal tárgyalt kedden. Az audiencia után a hivatalos látogatáson a svéd fővárosban tartózkodó magyar államfő a közmédiának azt mondta, hogy a megbeszélés szorosan kapcsolódott a víz világhét programjához, amely most zajlik Stockholmban.

Áder János elmondta, hogy Svédország gazdasági erejét tekintve reálisnak tűnik az ország két évvel ezelőtti párizsi klímacsúcson tett vállalása. Akkor a svédek azt vállalták, hogy a 1990-es évek szintjéhez képest 85 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A megbeszélést követően a magyar államfő összegzésként úgy fogalmazott: tanulhatunk Svédországtól, ahol széleskörű politikai megegyezés van a jövő generációs érintő környezeti döntések meghozatalában.

Áder János és felesége, Herczegh Anita (k) az Ericsson vállalatcsoport stockholmi központjában
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János kedden este részt vett az idei évi Junior Water Prize díjátadóján is, ahol Magyarországot a kőbányai Szent László Gimnázium csapata képviselte. A versenyt 1997 óta rendezik meg minden évben.

Az államfő szerint az elkötelezettség, a kreativitás, a fiatalos lendület, az új tudományos eredmények összekapcsolása lesz a vízügyi szakemberek következő generációjának kihívása. A köztársasági elnök ezeket a szempontokat ajánlotta a Junior Water Prize idei győzteseinek figyelmébe, amikor kedden este Stockholmban köszöntötte a díjátadón egybegyűlteket, a versenyen résztvevőket. A díjakat ünnepélyes keretek között kedd este a svéd fővárosban Viktória koronahercegnő, a verseny fővédnöke jelenlétében adták át.

Áder János köztársasági elnök (j2) és felesége, Herczegh Anita a Magyarországot képviselő diákok társaságában
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a népességrobbanásnak, a vízválságnak, az olvadó gleccsereknek, az emelkedő tengerszintnek, az egyre súlyosabb aszályoknak drámai következményei vannak.

Mint mondta, csaknem kétmilliárd ember ma nem jut tiszta ivóvízhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasznált víz 80 százaléka még ma is tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a kibontakozó vízválság okozta károk ma már elérik az 500 milliárd dollárt évente.

„A probléma mindennapi életünk részévé vált, a következő generációknak pedig még komolyabb kihívást jelent”

- összegzett a magyar köztársasági elnök.

A hét hátralévő részében Áder János számos a víz világhéthez kapcsolódó eseményen vesz részt és csütörtökön reggel előadást is tart a rendezvényen. A magyar államfő Stockholmba érkezése után ellátogatott az Ericsson vállalatcsoport stockholmi központjába, ahol a legújabb innovációkhoz kapcsolódó berendezéseket tekintett meg. Ezt követően a magyar nagykövetségen állami kitüntetéseket adtak át jelenlétében.

(Borítókép: MTI / Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában