Terrorveszély

2020.07.21. 09:03

Akár az Iszlám Állam százötven harcosa is visszatérhet Nagy-Britanniába

A biztonságpolitikai szakértők attól tartanak, hogy a bíróság mostani döntése komoly veszélyt jelenthet az ország biztonságára. A brit belügyminisztérium szerint „nagy csalódást okozott” a döntés, amely ellen szeretnének fellebbezni.

Tavaly februárban lángolt fel a vita arról, hogy hazaengedjék-e azt a körülbelül 900 brit állampolgárt, akik 2014-2015 körül utaztak ki Szíriába, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcoljanak – emlékeztet a V4NA hírügynökség. A közvélemény hamar megtanulta a foglyokat sorra lefejező Jihadi Jack és Shamima Begum nevét is. Utóbbiról a Mirror megírta, hogy éppen akkor szülte meg a harmadik, egy holland dzsihádistától származó gyermekét. Mivel az első két gyermeke – részben alultápláltság miatt – életét vesztette, az iszlamista lány abban bízott, hogy otthon, Nagy-Britanniában rendesen ellátják majd a babáját.

Akkor Sajid Javid belügyminiszter minden egykori ISIS-harcos visszatérését ellenezte azzal, hogy ő az ország biztonságáért és védelméért felel, és semmiképpen sem fogja azt veszélyeztetni. Az ügyben most fordulat állt be, mert a bíróság úgy döntött, hogy

Shamima jogai „meghaladják a nemzetbiztonsági aggályokat”, visszaengedhetik az országba és visszakaphatja brit állampolgárságát,

amelytől egy évvel korábban megfosztották.

„Ez a bírói döntés drámai következményekkel járhat a terrorizmus elleni stratégiánkban” – fogalmazott Alan Mendoza, a Henry Jackson Társaság ügyvezető igazgatója. Szerinte ezzel a bírósági döntéssel – mint precedenssel – körülbelül 150 volt dzsihádista előtt nyílt meg az út, hogy belépjen az országba és visszaperelje elvett állampolgárságát. Paul Stott biztonságpolitikai szakértő szerint is komoly veszélyt jelenthetnek a visszatérő harcosok az Egyesült Királyság biztonságára, mivel szélsőséges nézeteikhez katonai kiképzés és harci tapasztalat társul.

A belügyminisztérium szóvivője szerint „nagy csalódást okozott a bíróság döntése, ezért engedélyt kérünk az ítélet elleni fellebbezésre és az újabb döntésig annak felfüggesztésére”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában