terrorizmus

2019.01.19. 21:28

Amerikai légicsapások végeztek több mint félszáz szomáliai dzsihadistával

Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab azonban továbbra is nagy területeket tart ellenőrzése alatt.

A szomáliai al-Shabaab dzsihadista szervezet legalább 52 tagjával végeztek szombaton légicsapások, amelyeket az amerikai hadsereg közlése szerint arra válaszul indítottak, hogy a szélsőségesek egy „nagy csoportja” támadást intézett szomáliai katonák ellen.

Az Egyesült Államok hadserege afrikai parancsnokságának tájékoztatása szerint a légitámadást a közép-jubai régióban található Jilib közelében hajtották végre.

Az amerikai hadsereg közleménye nem tért ki arra, hogy voltak-e áldozatai a radikális iszlamisták támadásának a szomáliai erők között.

Az al-Shabaab a szócsövének számító Shahada hírügynökségen keresztül arról számolt be, hogy a szomáliai hadsereg két támaszpontja elleni támadásában legalább 41 katona lelte halálát.

A szomáliai kormány eddig nem reagált az esettel kapcsolatban.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

Az Egyesült Államok 2018-ban legalább 47 légitámadást hajtott végre Szomáliában a dzsihadisták ellen. Az amerikai légicsapások száma jelentősen megnőtt Donald Trump elnöksége óta.

Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab azonban továbbra is nagy területeket tart ellenőrzése alatt Szomália déli és középső részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában