összhangban a szív és a fej

2018.04.09. 13:42

Angela Merkel is gratulált Orbán Viktornak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez. Merkel dicsérő szavai mellett folyamatosan érkeznek a külföldi gratulációk.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és

Magyarország „megbízható partnerként számíthat Németországra”

az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint „közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

MKP: győzött az erős Magyarország

„Győzött az erős Magyarország, ami nemcsak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír” – írta Menyhárt József, az MKP elnöke Facebook-oldalán.

„A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban” – írta a felvidéki magyar párt elnöke. Rámutatott: a Fidesz rendkívül magas részvétel mellett győzött, s ez a győzelem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír, mivel érdekük az erős, stabil és magabiztos Magyarország.

Menyhárt megjegyezte:

a mostani magyar kormány volt az, amely 2010 után „rendbe tette Magyarországot”, és felkarolta a határon túli magyarok ügyeit,

s az, hogy most erős felhatalmazással sikerült győzniük, azt is jelenti, hogy a magyar társadalom partnernek tekinti a külhoni magyarokat, és azt is jelzi, hogy a továbbiakban is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Az osztrák kancellár is üzent

Sebastian Kurz a Twitteren közzétett üzenetében a politikus, aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, azt írta, gratulál Orbán Viktor újraválasztásához. Sebastian Kurz Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral.

Az AfD reakciója

A német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa is gratulált a kormányfőnek a Fidesz választási győzelméhez.

Jörg Meuthen, az AfD társelnöke a Facebook közösségi portálon közölt írásában kiemelte: Orbán Viktor világosan megmondta, hogy eddigi politikájának folytatására készül, és a magyar választók éppen ezért szavaztak rá. Így „igazán fényes győzelmet” aratott, emelkedő részvételi arány mellett is növelni tudta pártja támogatottságát.

Az AfD társelnöke hozzátette:

Orbán Viktor olyan politikáért küzd, amelynek irányát „saját népének érdekei” jelölik ki,

és ezért konfliktusokat is vállal, általánosságban az Európai Unióval, különösképpen pedig azzal a személlyel, aki a német „kancellár szerepét alakítja”.

Aláhúzta, hogy Orbán Viktor tevékenysége révén nem történhet meg „kulturálisan idegen migránsok ellenőrizetlen, tömeges bevándorlása” Magyarországra, és „ez így van rendjén”.

Felvetette: vajon gondolja-e még bárki is komolyan az olaszországi és magyarországi választási eredmények után, hogy az „európai népek megengedik a nemzetállamok lebontását anélkül, hogy a barikádokra vonulnának”.

Ez a gondolat „nevetséges” lenne, és az „EU-+elitek+” jól tennék, ha végre olyan reformokat hajtanának végre, amelyek több teret engednek a tagállamoknak az önrendelkezésre, és hozzájárulnak együttműködésük fejlesztéséhez, főleg a gazdaságban – írta Jörg Meuthen.

Kiemelte: egyértelművé vált, hogy a nemzeti identitás felszámolása felé vezető, mindig egyre szorosabb

európai uniós integráció „őrült gondolata csúfosan megbukott”.

Gratulált Orbán Viktornak Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, a párt elnökségi tagja is, aki a Twitteren azt írta, hogy a Fidesz választási győzelme

„rossz nap az EU-nak, és jó nap Európának”.

A CSU gratulációja

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártelnöke, Horst Seehofer pártja elnökségi ülése előtt tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki.

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta.

Ennek a bizalomnak

„nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”,

és Orbán Viktor ismét nagy sikert ért el – húzta alá Horst Seehofer.

„Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország” – mondta a CSU elnöke.

Magyarország „szívvel és ésszel szavazott”

Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa is gratulációjának adott hangot. Magyarország

„szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival”

- írta Salvini.

Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Salvini arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Twitter-üzenetében azt írta, a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik. „Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal:

ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban”

- írta Giorgia Meloni. Bejegyzését azzal a fényképpel kísérte, amely Orbán Viktorral készült Giorgia Meloni február végi látogatásakor Budapesten az olasz választási kampány idején.

„Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját”

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

„Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek az immár harmadik parlamenti választási győzelemhez” – írta Twitter közösségi honlapján Morawiecki. „A reformok útja soha nem könnyű. A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot” – szögezte le, sok sikert kívánva Magyarországnak.

Gratulált a választási eredményhez Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök is. „Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját” – írta Twitter-bejegyzésében.

Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva úgy értékelte: a Fidesz választási győzelme „a közép-európai emancipációs törekvések” eredménye, amelyek „nem arra irányulnak, hogy bárkivel harcoljunk, hanem arra, hogy a térséget érdemi partnernek tekintsék”.

Orbán Viktor „nagyon sokat tett a magyar államért és a magyar EU-tagságért” – húzta alá Szymanski, aki szerint Orbán Viktor,

„miközben kiáll Magyarországnak azért a jogáért, hogy megvédhesse a saját határait, egyszersmind országa Európa-barát irányvonalát szorgalmazza”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában