tisztelet a hősöknek

2017.10.21. 08:46

Az 56-os forradalomra emlékeztek New Yorkban

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek pénteken este New Yorkban a magyar ENSZ-képviseleten.

A rendezvény díszvendége Miroslav Lajcák, az ENSZ Közgyűlés 72. ülésszakának elnöke volt, megjelent több ENSZ-főtitkárhelyettes, és a több mint 250 vendég között ott voltak a New York-i politikai és művészeti élet neves képviselői is.

Az ünnepséget megnyitó Bogyay Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövet megemlékezett az úgynevezett magyar kérdéssel foglalkozó valahai ENSZ Különbizottságról, és külön köszöntötte a bizottság akkori tagországainak mai képviselőit. Majd beszédében tisztelgett a rejtélyes körülmények között elhunyt Povl Bang-Jensen emléke előtt. Bang-Jensen volt a világszervezetnek az a tisztségviselője, aki védelmezte az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar tanúit és családtagjaikat.

Bogyay Katalin a 61 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egyik tanulságaként azt hangsúlyozta, hogy szükség van az erős és cselekvőképes Biztonsági Tanácsra. Kiemelte, hogy Magyarország támogatja a Biztonsági Tanács átfogó reformját, és fontosnak mondta a védelmi felelősség elvét, amely mellett Magyarország következetesen kiáll.

A nagykövet leszögezte:

„a szabadság nem alapvetés, állandóan védelmezni kell”,

s a nemzetközi közösségnek kivált a vallási, nemzeti és etnikai kisebbségek esetében kell különös gonddal figyelnie erre. Napjaink egyik legfontosabb feladataként említette az etnikai, vallási, faji és nyelvi szabadságjogok védelmét. Kiemelte emellett a modernkori rabszolgaság és emberkereskedelem elleni fellépés fontosságát.

A rendezvényen beszédet mondott Miroslav Lajcák, a Közgyűlés elnöke is. A politikus kifejtette:

az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc az emberi méltóságért folytatott küzdelem jelképe lett.

Hangsúlyozta, hogy fontos tanulni a történelemből, és 1956 egyik tanulságaként említette, hogy „meg kell hallani a kiszolgáltatottak hangját” is.

Az ünnepségen – Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója előtt tisztelegve – Szakács Réka, New Yorkban élő magyar operaénekes az „Elmegyek, elmegyek...”, valamint az „A csitári hegyek alatt” című népdalokat adta elő, Fornwald László zongoraművész kíséretével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában