fegyveres harcok

2019.03.25. 10:21

Az afgán biztonsági erők több tucat tagja halt meg a tálibok támadásaiban

Az iszlamisták támadásának áldozatul esett katonák számáról eltérőek az adatok.

Az afgán biztonsági erők több tucat tagja halt meg a kormánnyal szemben álló, szélsőséges tálibok fegyveres támadásaiban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték helyi tisztségviselők hétfőn.

Az iszlamisták támadásának áldozatul esett katonák számáról eltérőek az adatok. A tartományi tanács vezetője, Mohammed Karím Attál 20 és 30 közé teszi az áldozatok számát, a tanács egy másik tagja szerint azonban akár ötvenen is életüket veszthették.

A védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Mirza Mohammed Alizádeh tartományi tanácstag szerint a tálibok körülbelül egy hete indították meg újabb offenzívájukat a hilmendi fegyveres erők ellen, válaszul az afgán hatóságok tisztogató akcióira, amelyek során több magas rangú tálib parancsnokot elfogtak, és megsemmisítették a lázadók több fegyverraktárát is.

Alizádeh szerint a kormányépületen és a rendőrőrsökön kívül a tartománynak ezt a kerületét a tálibok tartják az ellenőrzésük alatt.

Hozzátette azt is, hogy a biztonsági helyzet az egész tartományban rossz.

Noha a radikálisok képviselői az elmúlt hónapokban már többször tárgyalóasztalhoz ültek az amerikai küldöttséggel az afganisztáni helyzet rendezésének érdekében, továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.

Hilmendben a hónap folyamán már rajtaütöttek egy katonai bázison, az összetűzés során 23 katona meghalt. A tartományban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet is jelen van: a múlt héten több robbantást is elkövettek a perzsa újév alkalmából tartott ünnepségeken.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában