terrorizmus

2020.11.14. 18:07

Az afgán erők elfogták a kabuli egyetem elleni támadás kitervelőjét

A mészárlást egy Ádíl nevű felkelő tervelte ki, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Hakkáni-hálózat tagja.

Az afgán erők elfogták a kabuli egyetem elleni november 2-i támadás kitervelőjét – számolt be Amrullah Száleh afgán alelnök Facebook-oldalán szombaton.

A tisztségviselő elmondta: a mészárlást egy Ádíl nevű felkelő tervelte ki, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Hakkáni-hálózat tagja.

A támadásban legalább huszonketten vesztették életüket, többségük diák volt. További 27 ember megsebesült. A biztonsági erők és a szélsőségesek közötti többórás tűzharc során a három támadó is meghalt.

Száleh úgy véli, a támadás célja az afgán kormány meggyengítése volt.

Ádíl, aki behatóan tanulmányozta az iszlám törvénykezést (saría), Pandzssir tartományból származik, de családja Kabul környékén él – mondta el az alelnök. A férfi három évvel ezelőtt eltűnt a hatóságok szeme elől, egyes híresztelések szerint azért, hogy harci kiképzést kapjon a szélsőségesektől. Száleh hozzátette: Ádíl kihallgatása során bevallotta, hogy fegyvereket kapott a Hakkáni-hálózattól, amelyekkel számos véres támadást követett el az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő és civilek ellen az évek során.

Több magas rangú tisztségviselő a tálibokat vádolta meg a kabuli egyetem elleni támadással. A felkelők tagadták, hogy közük lenne a történtekhez. Valamivel később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett elkövetőként.

A múltban számos hasonló merényletre volt már példa. Tavaly nyolc ember halt meg a kabuli egyetem kapujánál elkövetett robbantásban, négy évvel ezelőtt pedig az ottani amerikai egyetem elleni támadásban 13-an vesztették életüket. Október végén az Iszlám Állam terrorcsoport egyik öngyilkos merénylője robbantotta fel magát a főváros jobbára síiták lakta negyedében lévő oktatási központnál. A merényletben 24 diák halt meg, és több mint százan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában