Közeleg a fagy

2018.10.13. 11:47

Az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra

Október 15-én lép hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés, de többletsegítséget adnak azoknak, akik az utcán élnek.

Budapest, 2018. október 13. Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója (j) és Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanellátásról, a téli idõszakra felkészülésrõl és a hajléktalanokat segítõ intézkedésekrõl az Országos Mentõszolgálat V. kerületi Markó utcai székhelyének udvarán 2018. október 13-án. A háttérben az újonnan induló "gondoskodó csoport" jármûvei, amelyekkel segítséget nyújtanak az aktuálisan nem életmentõ ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek. MTI Fotó: Mónus Márton

Rétvári Bence szombaton Budapesten a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, október 15-én lép hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

„Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek” – fogalmazott. Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.

Felidézte, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül

a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek.

Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) és Gyõrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az újonnan induló „gondoskodó csoport” egyik járművénél beszélgetnek sajtótájékoztatójuk után az OMSZ V. kerületi Markó utcai székhelyének udvarán 2018. október 13-án.
MTI Fotó: Mónus Márton

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte,

három – a mentésből már kivont – autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

A mentők gondoskodó csoport szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon saját munkatársak dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak – tette hozzá Győrfi Pál.

A szóvivő kiemelte: tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van.

A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel,

és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni – mondta Győrfi Pál.

Borítókép: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója (j) és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanellátásról az OMSZ V. kerületi Markó utcai székhelyének udvarán 2018. október 13-án.

Forrás: MTI / Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában