tüntetőkre támadtak

2017.08.30. 06:26

Az amerikai török nagykövetség újabb biztonsági emberei ellen emeltek vádat Washingtonban

A testőrök és biztonságiak a török államfő májusi látogatásakor a tüntetőkre támadtak, ezért fogták őket perbe.

Ezzel összesen 19 biztonsági ember – biztonsági őrök és Recep Tayyip Erdogan török államfő személyes testőrei – ellen emeltek vádat az amerikai hatóságok. Közülük csupán ketten vannak letartóztatásban, a Virginiában élő Sinan Narin és Eyup Yildirim, aki New Jersey-i lakos. A többi biztonsági szakember, köztük az a három is, aki ellen kedden emeltek vádat, Törökországban tartózkodik, s nem valószínű, hogy visszatér az Egyesült Államokba.

Valamennyiüket azzal gyanúsítják, hogy amikor a májusban Washingtonban tárgyaló török államfő – Donald Trump amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai után – látogatást tett Törökország washingtoni nagykövetének rezidenciáján, akkor az épület előtt megjelenő békés tüntetőkre támadtak. Az erőszaknak 12 sebesültje volt, köztük egy amerikai rendőr is.

Az erőszakos összecsapásokat széles körben bírálták, az amerikai külügyminisztérium május 17-én közleményt is kiadott, amelyben elítélte a történteket. A török külügyminisztérium akkor hivatalosan is panaszt tett az ankarai amerikai nagykövetnél, az amerikai rendőrséget okolva a történtekért.

Az első vádemelésekkor maga a török államfő is nyilatkozott: Erdogan a török televízióban elmondott beszédében leszögezte, hogy Ankara „politikai és jogi eszközökkel is” küzd majd az amerikai intézkedések ellen. A török államfő „terroristáknak” minősítette az ellene tüntetőket, s azt állította, hogy az amerikai rendőrség „semmit sem tett”, hogy megvédje őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában