Feszült légkör

2018.09.29. 10:49

Az Egyesült Államok evakuálja bászrai konzulátusát

Az Irán által támogatott fegyveres csoportok támadásai miatt az Egyesült Államok evakuálja a dél-iraki Bászrában lévő konzulátusát – jelentette be pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo közleménye szerint több olyan incidens történt az elmúlt 24 órában is, amikor a milíciák „indirekt tüzet” adtak le a bászrai konzulátusra és a bagdadi nagykövetségre is. A tárcavezető arra figyelmeztette Teheránt, hogy Washington közvetlenül felelőssé fogja tenni, ha bármilyen baja esik az amerikaiaknak, illetve az Irakban vagy máshol lévő amerikai diplomáciai képviseleteknek, akár közvetlenül az iráni erők, akár a velük szövetséges milíciák miatt.

„Világossá tettem, Iránnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Egyesült Államok azonnal és megfelelőképpen fog válaszolni bármifajta támadásra”

- üzente Pompeo.

Az Egyesült Államok és Irán viszonya újra elmérgesedett azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta a 2015-ben megkötött hathatalmi megállapodást, amely alapján Irán lemondott azokról a kutatásokról, amelyek a nemzetközi közösség szerint atomfegyver kifejlesztésére irányultak. Szeptember elején az Egyesült Államok újra pénzügyi szankciókkal sújtotta Iránt, és novemberben újabb büntetőintézkedések bejelentése várható, amelyek a gazdasági válságban lévő Irán energiaiparát fogják sújtani.

Bászra városában az elmúlt hetekben erőszakos tüntetések voltak az alapvető szolgáltatások és munka hiánya miatt. A tiltakozók kormányzati épületeket gyújtottak fel, és az iráni konzulátus is égett. Legalább 15 ember halt meg, összecsapva a biztonsági erőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában