válság

2019.03.12. 07:13

Az Egyesült Államok visszahívja diplomatáit Venezuelából

Mike Pompeo szerint a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában.

Az Egyesült Államok még a héten vissza fogja hívni valamennyi diplomatáját Venezuelából – jelentette be hétfőn este Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia irányítója a venezuelai válság mélyülésére hivatkozva tette meg bejelentését. Mint írta: „a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában”. Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár „kényelmetlenség” volt az Egyesült Államok számára.

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett – bár ehhez nincs jogköre – a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek „aktív ellenállását”.

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót.

Az elnök – részletek közlése nélkül – bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert „rajtakapták” őket, hogy „merényletet készítettek elő” villamosipari berendezések ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában