Elfogadhatatlan a Gyurcsány-terv

2017.11.02. 11:41

Az erdélyi magyar pártvezetők is elutasítják szavazati joguk megvonását

Az erdélyi magyar pártok vezetői egybehangzóan elutasítják a határon túliak szavazati jogának megvonására vonatkozó javaslatot. A pártvezetőket a Krónika című erdélyi magyar napilap kérdezte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddi kezdeményezéséről.

A Krónikának nyilatkozva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke „totális tévedésnek, manipulatív és rosszindulatú akciónak” minősítette Gyurcsány Ferenc felvetését, és úgy vélte:

a DK elnöke ismét azt bizonyította, hogy politikai fantáziája és kreativitása korlátozott.

„Ez a kezdeményezés senkinek nincs hasznára, ugyanakkor egy érzelmileg nagyon fontos dologban gerjeszt ellentétet” – fogalmazott Kelemen Hunor. Nem tartotta elfogadhatónak, hogy a határon túl leadott szavazatokkal megszerezhető két-három parlamenti mandátum miatt valaki szándékosan akar törésvonalat kreálni az összmagyar társadalomban.

„Nem lehet kétféle állampolgárság, a magyar állampolgársághoz minden magyarnak jár a szavazati jog is. A jelek szerint Gyurcsány Ferenc nem érti a magyar emberek többségének érzelmi és gondolatvilágát”

- szögezte le Kelemen Hunor. A politikus elutasította azt az ellenérvet, hogy aki nem Magyarországon adózik, ne szavazhasson.

Butaságnak tartotta, hogy ismét a határon túli magyarokat akarják felelőssé tenni az esetleges magyarországi problémákért. „A kérdést úgy is fel lehetne tenni, mennyit nyert Magyarország abból, hogy több ezer orvos, mérnök, illetve jól képzett szakember költözött oda a határon túlról, aki ott kiválóan megállja a helyét, nálunk viszont nagyon hiányzik” – hangoztatta Kelemen Hunor.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szomorúnak tartotta, hogy a magyarországi baloldal ma sem talál más választási témát, mint a nemzet összeugrasztása és a határon túli magyarok ismételt kampánytémává emelése.

Biró Zsolt különösen helyénvalónak tartotta a határon túli magyarok szavazati jogát olyan körülmények között, hogy a nemzet szövetét immár nemcsak a kulturális szálak, hanem a közös Kárpát-medencei gazdasági tér is összeköti.

„Gyurcsány Ferencnek azt javasolnám, hogy utazzon végig Erdélyen Szatmárnémetitől Kommandóig, álljon szóba az emberekkel, nézze meg az első és második világháborús emlékműveket, és olvassa el, milyen nevek láthatók rajtuk”

- mondta Biró Zsolt.

Az MPP korábban közleményt is kiadott, amelyben úgy fogalmaz:

Gyurcsány „újra össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral és testvérháborút kezdeményez”.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke nem talált semmi meglepőt a DK-elnök kezdeményezésében, hiszen – mint mondta – Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként is a határon túliak ellen kampányolt.

„Nincs a régióban még egy olyan ország, amelyben az elmúlt 25 évben előfordulhatott volna olyan, hogy a miniszterelnök állami eszközökkel kampányoljon a saját nemzete ellen”

- utalt a kettős állampolgárságról szóló 2004-es kampányra Szilágyi Zsolt.

Az EMNP elnöke a határon túli szavazatok csekély befolyásoló erejére utalva nevetségesnek találta azt az érvelést, hogy csak azok szavazhassanak, akik Magyarországon fizetik az adójukat.

Kedden a szabadkai Pannon TV-nek nyilatkozva Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is súlyos szavakkal minősítette a Gyurcsány-tervet.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, a 2004. december 5-i népszavazással kapcsolatban is azt álláspontot képviselte, hogy a határon túl élőknek nem jár szavazati jog – emlékeztetett Pásztor István, hozzátéve: „kutyából nem lesz szalonna”.

A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy

Gyurcsány Ferenc számára a határon túli magyarok már 2004-ben is szerbek, románok, ukránok és szlovákok voltak, és ez a mai napig így van,

amit Pásztor István a maga és a vajdasági magyar közösség nevében is kikért magának.

A politikus szerint sértő az a megállapítás is, amely szerint „a Fidesz magyarsága semmi más, mint a párt hatalmi törekvései szolgálatába állított eszköz”. Pásztor István úgy fogalmazott: „ez a megállapítás (...) olyan mértékben sértő, hogy talán nem is igazán érdemel kommentárt, mert a kijelentés önmagát kommentálja”. Mindemellett emlékeztetett arra, hogy a határon túli magyarság és a vajdasági magyarság az utóbbi 25 évben számos megpróbáltatáson esett át, és nem nevezhető eszköznek senki kezében.

A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője közölte: a vajdasági magyar közösség és a határon túli magyar közösség is politikailag felnőtt közösség, ezért

amikor a határon túliak elmennek szavazni, „és sokan fognak szavazni”, akkor nem a Demokratikus Koalícióra és Gyurcsány Ferencre fogják adni voksaikat.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy sem most, sem belátható időn belül, ameddig ilyen álláspontokat képvisel, (Gyurcsány Ferenc) ne legyen döntéshozatali pozícióban a magyar parlamentben” – fűzte hozzá Pásztor István.

Gyurcsány Ferenc kedd este egy budapesti fórumon jelentette be: a DK aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában