autonómia

2017.07.29. 20:40

Az észak-szíriai kurd vezetés kiírta a helyi és regionális választásokat

A helyi választásokat a nyár végére, a megyei választásokat novemberre, a régió egészének vezetése megválasztását pedig januárra írták ki – közölte egy nevének elhallgatását kérő kurd vezető.

A lépés nyilvánvalóan az észak-szíriai kurdok növekvő autonómiájának megszilárdítását célozza – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

A választások időpontját és szabályait egy, a kormányzó intézmények megalakításával és a választások előkészítésével megbízott, decemberben megalakult tanács állapította meg.

Kurd szervezetek és szövetségeseik ellenőrzik az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF), a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) vezette milíciák szövetsége kezén lévő észak-szíriai területeket. Az észak-szíriai kurdok hivatalos önkormányzata aggasztja Törökországot, amely a YPG-t és a fő szíriai kurd politikai pártot az Ankarával három évszázada harcoló szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) meghosszabbított karjának tekinti.

Az Észak-Szíriában többségben lévő kurd szervezetek már a polgárháború kezdetén kivívták az autonómiát, de állításuk szerint nem kívánnak elszakadni Damaszkusztól.

Bassár el-Aszad szír elnök az ország egyes részeit eltűrte a kurd ellenőrzést, de ellenzi az általuk támogatott decentralizált szövetségi rendszert, és „ideiglenes szervezeteknek” titulálta a kormányzó tanácsaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában