Illegális bevándorlás

2021.08.30. 20:31

Az EU az ellenőrizetlen migráció veszélyére figyelmeztet

A tervezet szerint szavatolni kell azt is, hogy az afganisztáni helyzet ne váljon biztonsági fenyegetéssé az uniós állampolgárok számára.

Az Európai Unió az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé – derül ki az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből, amelyből a hírügynökségek hétfő este ismertettek részleteket.

„Az EU eltökélt abban, hogy megakadályozzon egy újbóli ellenőrizetlen, nagyszabású illegális bevándorlási hullámot Európa felé” – olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik.

A tervezet közvetve hivatkozik a 2015-ös migránsválságra. „A múltbeli tapasztalatok alapján az EU-nak összehangolt és rendezett választ kell előkészíteni a lehetséges migrációs folyamatokra” – fogalmaz a dokumentum.

Afganisztán szomszédai, illetve a tranzitországok, amelyek nagyszámú migránst és menekültet fogadnak be az elképzelések szerint támogatásokat kapnának, az emberek biztonságos és megfelelő elhelyezéséhez, illetve tartós megélhetést biztosítva számukra a befogadó közösségekben.

A tervezet szerint szavatolni kell azt is, hogy az afganisztáni helyzet ne váljon biztonsági fenyegetéssé az uniós állampolgárok számára. Ezért a bevándorlók megfelelő biztonsági ellenőrzésére lesz szükség.

Az uniós belügyminiszterek kedden rendkívüli ülésen tanácskoznak az afganisztáni helyzetről. A dél-ázsiai országban a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra, a nyugati államok a kabuli repülőtéren kaotikus állapotok között próbálják kimenekíteni állampolgáraikat és helyi segítőiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában