Ország-világ

2021.01.06. 21:45

Az idősebb gyereket örökbefogadók is kaphatnak otthonteremtési támogatást (videó)

A második gyereknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig a teljes tartozást elengedik.

A 2019. július elseje előtt született gyereket örökbefogadó családoknak is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Facebook-oldalán.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalon közzétett videójában elmondta:

Az otthonteremtést segítő babaváró támogatást 2019. július elsején vezették be, és most utólag élhetnek az örökbefogadók a lehetőséggel.

Hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogyha egy idősebb – azaz 2019. július elseje előtt született – gyereket fogadtak örökbe, függesszék fel a törlesztést három évre – közölte.

Novák Katalin elmondta, a második gyereknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig a teljes tartozást elengedik.

Ez most már abban az esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyerekvállalást, és 2019. július elsejét megelőzően született gyereket fogadnak örökbe – emelte ki.

Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is. Azt mondta,

Az elengedés mértéke itt is attól függ, hány gyereket nevelnek a családban.

Ha a családba egy második gyerek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor 4 millió forintot.

A 4 millió forint elengedését követően minden további gyereknél még 1-1 millió forintot engednek el a még fennálló jelzáloghitelből – mondta el, hozzátéve, hogy ezt igényelni kell.

Novák Katalin hangsúlyozta: eddig ez a lehetőség nem volt meg azok számára, akik 2019. július elsejét megelőzően született gyereket fogadtak örökbe. Most ezt a lehetőséget is megnyitják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában