Romániai kormányalakítás

2021.11.08. 23:15

Az RMDSZ tárgyalásokat kezd a PNL-PSD-RMDSZ nagykoalíció létrehozására

A formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg hétfői online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdi a tárgyalásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy, a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott nagykoalíció kialakítására – jelentette be Facebook-oldalán hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg hétfői online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után.

„Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani. A parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet” – mutatott rá Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform „megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit”.

Hétfőn a PSD országos tanácsa is jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról.

A román parlamentben kétharmados többséggel rendelkező, alkotmánymódosításra is képes nagykoalíció létrehozása már csak a PNL-n múlik, amelyben azonban médiaértesülések szerint sokan ellenzik, a jobboldali választók elárulásaként értelmezik a konzervatív irányultságú, európai néppárti tagsággal rendelkező történelmi párt összefogását a PSD-vel.

A PNL hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a – korábbi jobbközép koalícióból kilépett, és a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinet bukását előidéző – Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt. A PNL tanácskozásának helyszínén tucatnyi hangoskodó tüntető „árulók” feliratú molinó kifeszítve, vécépapírtekercseket dobálva tiltakozott az ellen, hogy a PNL a szociáldemokratákkal alakítson kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában